De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[World OnLine]
[Wanadoo]
[Belastingdienst]
[Postbank Vakantiegeld]
[BOL, voor al uw boeken]
[Oce]
[ING MKB Milieu campagne]
[Eurocard Mastercard]
[KPN Zomerweken]
[CMG]

AH haalt artikelen
Mora uit schappen

Van onze verslaggevers

BOXMEER/BRUSSEL, vrijdag

Hoewel het veevoer van voederfabrikant Hendrix UTD niet besmet met kankerverwekkend dioxine blijkt te zijn, haalt grootgrutter Albert Heijn uit voorzorg toch twaalf snacks van Mora uit de schappen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft gisteren een lijst met 43 producten opgesteld die uit voorzorg uit de handel zijn genomen, waaronder een aantal Mora-snacks. Het CBL heeft de lijst gisteren naar het ministerie van Volksgezondheid gestuurd.

AH haalt de snacks uit de handel omdat Mora niet zeker weet of er geen dioxine in haar kip- en eiproducten zit. Het gaat onder meer om frikadellen, kipsaté, kipburgers, pistolets saté en kipfingers.

"Dit is puur een voorzorgsmaatregel", zegt woordvoerder T. Gordijn van Unilever, het moederbedrijf van Mora. "Zodra we zekerheid van onze leveranciers hebben, kunnen de producten weer de schappen in. Dat zal een of twee dagen duren."

Verbrand

De frikadellen van het eigen merk AH worden voor de zekerheid verbrand, omdat die ook van Mora komen. "We willen niet het risico lopen dat ze alsnog in veevoer worden verwerkt", aldus de AH-woordvoerder.

Naast de producten van Mora staan op de CBL-lijst onder meer het AH-merk kalkoenrookvlees, een aantal chocolade- en wafelproducten van De Bruin/Cremers, Soubry Chinese eiermie, Top hond-diner, Markant krokante mix voor de kat, de krab-, ei-bieslook extra- en tonijn-cocktailsalades van Bieze en Cocachoc Samson en Gertkoekjes.

"Als later blijkt dat die producten werkelijk zijn besmet, is het het beste ze naar de winkel terug te brengen", aldus Roos. "Als mensen die producten weggooien, blijft de dioxine namelijk in het milieu achter."

"Het veevoer dat wij aan Nederlandse varkens- en kuikenbedrijven hebben geleverd, is veilig", aldus Hendrix-directeur P. van Huffelen gisteren. Het ministerie van Landbouw bevestigt dit. Hoewel het ministerie al eind april van de besmetting wist, hoorde Hendrix pas op 20 mei vanuit België over een eventuele besmetting. "Waarom we niet eerder zijn ingelicht weet ik ook niet", aldus Van Huffelen.

Mogelijk zijn in Europa ook vissen en konijnen met dioxine besmet. De Europese Commissie is bezig met een pakket noodmaatregelen voor alle kweekdieren die mogelijk het besmette Belgische voer hebben gegeten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.