De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[Jaarverslag Service]
[BOL, voor al uw  boeken]
[V & L informatica]
[Prive Roddelbox]

Vitesse valt van voetstuk

door Henk Evenblij - ROTTERDAM, dinsdag

Op het ereterras werd Karel Aalbers steeds kleiner, Nikos Machlas hing minutenlang huilend over een reclamebord en andere spelers van Vitesse staarden verslagen naar de grond. Wat een mooie pinkersterdag moest worden, draaide tenslotte op black sunday uit. Op de valreep werd bij Feyenoord (2-1) de Champions League verspeelt aan PSV. Voor de Arnhemmers rest slechts een troostprijs in de vorm van UEFA Cupvoetbal. Vorig seizoen eindigde Vitesse nog als derde, de vierde plaats van nu betekent stilstand. Sterker, president Aalbers zal deze plaats als regelrechte degradatie beschouwen.

Getergd tot op het bot verliet hij De Kuip. De vrije val schreeuwde natuurlijk om een reactie. Maar de 'president' wenste in het heetst van de strijd geen domme dingen te roepen. "Geen commentaar", zei hij, terwijl zijn spelers met de staart tussen de benen de ronkende spelersbus opzochten. Maar Onze Lieve Heer hoorde hem brommen. De man, die Vitesse structureel bij de Top Vier wil parkeren en eens net zo'n grote club wil worden als Manchester United, zal binnen nu en een paar dagen voor bijltjesdag zorgen. Ongetwijfeld. Want bij een ploeg die praktisch een heel seizoen tweede heeft gestaan en in het zicht van de haven strandt, is natuurlijk heel wat loos. De ineenstorting vraagt om maatregelen.

Hoewel coach Herbert Neumann nog een doorlopend contract heeft, zal niemand er van staan te kijken als de Duitser de bons krijgt. Het zal nog terecht zijn ook. Eigenlijk is Neumann dit seizoen tweemaal gedegradeerd. Eerst met NAC en thans met Vitesse. Een knappe prestatie, maar niet heus. De coach gaf zich tegen Feyenoord weer een brevet van onvermogen door bij een 'veilige' 1-1 stand mannen als Van den Brom en De Marchi niet te brengen. "We hebben het wel overwogen, we hebben veel op de bank overwogen, maar kozen voor andere oplossingen", pruilde de trainer die zijn langste tijd in het Gelredome wel gehad heeft.

Neumann heeft de strop om zijn nek trouwens zelf aangehaald. Hij had zijn spelers niet moeten laten kiezen of ze al dan niet voor het cruciale duel in trainingskamp wilden, maar ze er bij wijze van spraken naar toe moeten slepen. Hij liet zijn oren echter naar de groep hangen. Een kwalijke zaak met voor hem grote gevolgen.

De teleurstelling droop van de gezichten. Zoals bij Arco Jochemsen. "Ook deze wedstrijd hebben we weggegeven. Het is een grote teleurstelling. Twintig wedstrijden stonden we tweede en eindigen als vierde..."

"Vandaag", meldde Marc van Hintum, "hebben we de race om de Champions League niet verloren. Maar het blijft een trieste apotheose. Het mag blijkbaar niet zo zijn en wellicht missen we ook wel de kwaliteiten."

Vitesse, dat na een goed half uur door Martijn Reuser op 0-1 kwam en Feyenoord spits Julio Cruz de ene na de andere mooie kans zag missen, ging in de laatste twintig minuten de boot in. Eerst trapte Patrick Paauwe een vrije trap achter Vitesse's beste man Sander Westerveld, gevolgd door een goal van Jon-Dahl Tomasson.

"We dachten aan een punt genoeg te hebben", vervolgde Van Hintum. "Op PSV hadden we niet meer gerekend. Dat stond immers met 2-0 achter bij Utrecht? En Feyenoord deed zijn sportieve plicht; het gaf geen cadeautjes weg."

Dat deed Vitesse voor de wedstrijd wel in de vorm van bloemen aan de landskampioen. Feyenoord was in eerste instantie ook mild voor Vitesse wat Cruz nog eens extra benadrukte door zekere goals om zeep te helpen. Tomasson in De Kuip en honderd kilometer verder Bruggink in de Utrechtse Galgenwaard zorgden voor Vitesse's nachtmerrie.

Een drama met een staartje. "Als club zijn we gegroeid", meende Van Hintum, "maar een paar spelers gaan vertrekken." Op hoor afstand deed Martijn Reuser zijn verhaal. De huurling van Ajax wil onder geen beding verder onder Neumann, terwijl Nikos Machlas en Sander Westerveld weleens hun laatste wedstrijd voor Vitesse gespeeld kunnen hebben.

Zo draaide een mooie pinkersterdag op een fiasco, op een black sunday uit voor de club van het beweegbare dak en het uitschuifbare veld. En dat allemaal door onder andere een megalijst aan blessures, te vroeg vertrokken spelers (Perovic, Shoukov, Van der Hoeven en Korsten) en coaches (Jorge en Neumann) die wanprestaties leverden.


Feyenoord-Vitesse 2-1 (0-1). 35. Reuser 0-1; 67. Paauwe 1-1; 85. Tomasson 2-1. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 35.093. Gele kaart: Bosvelt en Konterman (Feyenoord), Jochemsen, Veldman, Goossen, Janssen en Fortes (Vitesse). Bijzonderheden: Edwin Zoetebier (Feyenoord) maakt competitiedebuut.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.