De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[Gouden Gids]
[KPN Zomerweken]
[World OnLine]
[ING MKB Milieu campagne]
[Jaarverslag Service]
[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Eurotunnel]

Paardenwereld geschokt
na doden veulens

door Henk Kruit - LELYSTAD, dinsdag

Het opfokken en afslachten van 43 veulens voor een wetenschappelijk onderzoek naar kreupelheid onder paarden, heeft voor grote commotie gezorgd onder paardenliefhebbers in ons land.

Zij noemen de massale euthanasie op de veulens onaanvaardbaar. De speciaal gefokte, proefveulens lieten het leven om de wetenschap meer duidelijkheid te geven over osteochondrose; een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten van de poten, die het kreupelheidsrisico bij paarden vergroot.

Het kreupelheidsonderzoek startte in 1995 bij het Paardenproefbedrijf in Lelystad in samenwerking met de Faculteit der Diergeneeskunde van de Rijksuniversiteit Utrecht.

In het blad 'In de Strengen', een uitgave van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek in Nederland werden de onderzoeksresultaten onlangs gepubliceerd. Het artikel leidde tot hevig verontwaardigde reacties uit de wereld van onder meer de paardenfokkerij en draverij, temeer daar het volgens de onderzoekers vaststaat dat nagenoeg zonder uitzondering ieder paard op jonge leeftijd wel ergens in zijn skelet osteochondrose ontwikkelt, dat in de meeste gevallen spontaan weer verdwijnt.

"Om daar dan 43 veulens voor te fokken en vervolgens af te maken is te gek voor woorden", zegt een paardenfokker, die zich de massale euthanasie van de 43 veulens erg aantrekt. Hij meent dat het ministerie van Landbouw en Natuurbeheer de regelgeving op dit punt zou moeten aanscherpen. Een woordvoerder van het ministerie laat weten in dergelijke gevallen géén euthanasievergunning is vereist, maar de wet slechts de verplichting kent dat een dierenarts de euthanasie uitvoert.

Acht hengsten met osteochondrose werden in 1995 door de onderzoekers geselecteerd. Samen met de merries van het paardenproefbedrijf, waarvan slechts een aantal met de aandoening was behept, werd het uiteindelijke onderzoeksmateriaal geleverd: 43 veulens. Tijdens de eerste maanden van de opfok werden de veulens nauwkeurig in drie groepen door de wetenschappers bestudeerd, terwijl maandelijks röntgenopnames werden gemaakt van de knie en het springgewricht. Ook voerden de onderzoekers bewegingsanalyses uit, werd gekeken naar spieren, hoef, bloedwaarden en functioneren van hart, longen en bloedcirculatie. Na de veulens waren afgemaakt, werd het dode materiaal benut voor verder onderzoek onder de microscoop.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.