&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
maandag
10 mei 1999

Kat in 't nauw

Minister Netelenbos (Verkeer) is wat betreft haar plannen om rond de vier grote steden het rekeningrijden in te voeren, niet meer zo zeker van haar zaak.

De minister wil nu met het rekeningrijden eerst experimenteren rond een van de vier grote steden.

Een waanzinnig plan.

Aan de harde argumenten tegen de plannen van de minister verandert immers niets.

Integendeel. Een steeds kleinere groep autorijders, bijvoorbeeld de automobilisten die in Den Haag en wijde omgeving werkzaam zijn, zullen het kind van de rekening zijn bij dit experiment.

Zij of hun werkgever gaan op jaarbasis zo'n ƒ 1250,- extra betalen om naar hun werk te kunnen.

Schandelijke rechtsongelijkheid en discriminatie dus van deze groep.

Maar ook de stad die zal worden "uitverkoren" wordt in een economisch ongelijke hoek gedrukt, door een onevenredige lastenverzwaring voor het plaatselijke bedrijfsleven in vergelijking met dat van de drie andere grote gemeenten.

Minister Netelenbos begint te zwalken met haar plannen. Het begint te lijken op de kat in het nauw die rare sprongen maakt.

Dat een doorgaans realistische partij als de VVD zich niet strakker te weer stelt tegen deze vertoning geeft te denken.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Succes

Vandaag begint de jaarlijkse examenperiode, die zenuwachtige tijd waarin om de traditionele uitdrukking te gebruiken de ene helft van Nederland de andere ondervraagt.

In bijna ieders kennissenkring is er wel een eindexamenkandidaat die de komende weken onder het mes moet.

De laatste loodjes in de schoolopleiding van meer dan tweehonderdduizend jongens en meisjes. Daarna de welverdiende vakantie en daarna het werk of de verdere studie.

Het spits wordt afgebeten door de groep vbo-B-ers, de kandidaten van het voortgezet beroepsonderwijs die al in april praktijkexamens hebben gedaan en nu hun kennis moeten tonen in de algemene vakken.

Overmorgen krijgen ze gezelschap van vwo-ers met bepaalde keuzevakken, en over een week volgen alle anderen van vbo, havo, mavo en vwo.

Voor wie het niet helemaal (of helemaal niet) voor de wind gaat, is er nog enige hoop: de eindbeoordeling is voor de helft afhankelijk van de tussenresultaten van het afgelopen jaar.

Verder is het nog altijd zo, dat pas aan de hand van de landelijke examenresultaten wordt bekeken hoe de eindnormen gesteld worden.

Maar alle gefilosofeer en gereken kan niet uitpoetsen dat ruim 200.000 jongeren de komende tijd tamelijk gestresst zullen zijn.

Daarom, maar vooral omdat elke kandidaat zo van harte gegund is dat de schoolperiode met succes wordt afgerond, past de wens:

Succes!





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]