De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
10 mei 1999

 


[Prive Roddelbox]
[KPN]
[BOL, voor al uw boeken]
[FBTO verzekeringen]

Franse justitie opnieuw op dopingjacht

Van onze speciale verslaggevers - PARIJS, maandag

Het topje van de ijsberg is net in zicht gekomen. Met de aanhouding en het verhoor van vijftien leden uit het wielermétier, onder wie Frank Vandenbroucke, heeft de Franse justitie de jacht op dopingzondaars in alle hevigheid voortgezet. Een bron binnen de Franse justitie bevestigde dit weekeinde dat binnen afzienbare tijd nog 51 sporters verhoord zullen worden. Naast 33 leden uit het wielermilieu staan ook de namen van voetballers en atleten op het verlanglijstje.

Ondertussen zijn alle ogen gericht op Frank Vandenbroucke. De Belgische nummer één uit het Wereldbeker-klassement dook het afgelopen weekeinde onder in Frankrijk en zal pas vandaag of morgen een persconferentie beleggen. Hoewel zijn vader Eddy verklaarde dat zijn zoon onschuldig is, werd er niet gereageerd op publicaties in de kranten Het Volk en de toonaangevende sportbladen l'Equipe (Frankrijk) en La Gazzetta dello sport (Italië), waarin stond dat 'VDB' bekend zou hebben.

Namens Cofidis, de werkgever van Vandenbroucke en Gaumont, waarschuwde manager Alain Bondue: "Wij lopen niet op de feiten vooruit, maar renners die doping gebruiken, worden op staande voet ontslagen."

Na nieuwe verhoren in Parijs heeft de onderzoeksrechter Michèle Colin, die al vanaf juli vorig jaar het onderzoek leidt, besloten om alleen nog advocaat Bertrand Lavelot en de paardenfokker Bernard Sainz, die ook bekend is in het wielermilieu, in hechtenis te houden. Beiden worden ervan verdacht in verboden prestatiebevorderende middelen te hebben gehandeld.

De naam van Sainz werd tijdens het onderzoek in verband gebracht met Vandenbroucke. Volgens de Parijse justitie zou de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik 50.000 Franse francs op zijn rekening hebben gestort. Het betalingsbewijs werd tijdens het onderzoek bij de 24-jarige coureur onder zijn neus geduwd, waarna Vandenbroucke gezegd zou hebben: "Zonder deze middelen zou ik nooit Parijs-Roubaix gereden kunnen hebben."

Nadat Vandenbroucke al in een eerder stadium werd vrijgelaten, waren gisteren wielrenner Philippe Gaumont en ex-renner Pascal Peyramaure aan de beurt. Zij dienen zich echter wel beschikbaar te houden. Met name de rol van Gaumont is op zijn zachtst gezegd verdacht. De ex-winnaar van Gent-Wevelgem, een boezemvriend van Vandenbroucke (!), is al twee keer eerder betrokken geweest bij een dopingrel. De eerst keer ketste de zaak af op procedurefouten. In 1996 werd Gaumont, die toen in dienst was van GAN, voor zes maanden geschorst wegens het gebruik van nandrolon, een middel uit de categorie anabole steroïden.

Het Franse GAN wordt inmiddels gesponsord door Crédit Agricole. Roger Legeay is manager van de ploeg. De vice-voorzitter van de Franse wielerfederatie (FFC) moest zich afgelopen donderdag in Lille melden voor een confrontatie met zijn voorzitter Daniël Baal en Tour-directeur Jean-Marie Leblanc. Tijdens de bijeenkomst werd onder meer de rol van de FFC, de UCI en het IOC inzake dopingbeleid toegelicht.

Vandaag vindt in het Paleis van justitie in Lille de confrontatie plaats tussen Richard Virenque, zijn voormalig ploegleider Bruno Roussel en verzorger Willy Voet, die vlak voor de Tour-start met een kofferbak vol doping werd aangehouden.

Tegelijkertijd meldt UCI-voorzitter Hein Verbruggen zich op eigen verzoek in Noord-Frankrijk. Verbruggen verklaarde vorig week niet mee te willen doen aan het media-circus en de verhitte discussies. Het is vooralsnog de vraag of hij met de in alle hevigheid voortgezette dopingjacht dit standpunt kan handhaven.

Tour-directeur Jean-Marie Leblanc reageerde wel: "Wat er ook gebeurt, de Tour gaat door. Wij moeten niet bij de pakken neerzitten en de confrontatie aangaan. Het wordt weer een zeer bewogen maand juli, maar de wielersport zal eerst door het vagevuur moeten om weer zuiver te worden. Er is geen andere keus, want anders krabbelt onze sport nooit meer overeind."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.