[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw boeken]

Willem II klaar voor Europese grootmachten

TILBURG, maandag

Zelfs de altijd waakzame Co Adriaanse was zaterdag even de regie kwijt. Toen de stadionspeaker vijf minuten voor het einde van de wedstrijd tegen MVV het publiek uitnodigde om na afloop de kwalificatie voor Europees voetbal mee te vieren met de spelers, keek de Amsterdammer hoofdschuddend en met verwijtende blik naar de radiokamer. "Het was nog niet eens afgelopen. We stonden weliswaar met 3-1 voor, maar hadden het erg moeilijk", bleef de perfectionist eindig kritisch. Een minuut later zorgde Adil Ramzi voor 4-1 en brak ook bij Adriaanse de gulle lach door. Voor de tweede keer op rij en voor de derde keer in de 103-jarige clubhistorie mag het kleine Willem II het grote Europa in. In welk toernooi, dat moet nog even worden afgewacht.

Het was Adriaanse zelf die een week na het veto de Champions League-boycot weer ophief. In Tilburg durft men nu ook hardop te dromen van de entree op het hoogste Europese podium. "Onze doelstelling, Europees voetbal, is nu bereikt. Door de onverwachte nederlaag van PSV in Sittard - onverwacht tussen aanhalingstekens - hebben we al vóór de wedstrijd tegen MVV de lat hoger gelegd. Ons volgende doel is de 'championnenkliek'. Het ziet er inderdaad naar uit dat we het gaan halen, want we zijn er de laatste weken prima in geslaagd de rust te bewaren."

Willem II - MVV was grotendeels een kopie van de wedstrijd tegen Sparta, een week geleden. Een tegenstander die te zwak was om onrust te zaaien, zeker na de eerste treffer van Mariano Bombarda. Voor de negende keer opende de Argentijn de score, ditmaal in de 22e minuut. De 'Bomber' is één van de spelers die dit seizoen model staat voor de ontwikkeling van Willem II. Adriaanse haalde Bombarda de eerste maanden vooral fysiek door de mangel. "Zijn vetpercentage was veel te hoog. Dat hebben we gehalveerd. Hij is nu fitter en scherper dan ooit", aldus Adriaanse.

Het feit dat de ex-spits van FC Groningen en FC Metz nu in een elftal speelt die de meeste tijd de bal bezit en volop de zijkanten benut, komt Bombarda tevens ten goede. Tegen MVV leek hij in de 39e minuut ook de tweede goal te maken na een prima pass van Jatto Ceesay. Verdediger Rick Plum schoot de bal echter in z'n eigen doel. Het weerhield Adriaanse er niet van de spits te complimenteren met de uitstekende wedstrijd. "Hij heeft er al zeventien gemaakt. Twee meer dan Cruz, die bij Feyenoord met een helikopter in De Kuip is geland. Bombarda kwam hier in een kruiwagen binnen."

Willem II moest in de tweede helft verder zonder spelbepaler Tomas Galasek, die last had van een dijbeenblessure. Vervolgens openbaarde zich weer het inmiddels bekende fenomeen waar de Tilburgers patent op lijken te hebben. Marcel Valk viel in en scoorde prompt na drie minuten. "Toeval", beweerde Adriaanse. "Maar is wel zo dat alle wisselspelers precies weten wat ze moeten doen."

Dat gold zeker voor Valk, die een perfecte tweede helft speelde. Willem II deed dat overigens niet. De penalty die scheidsrechter Dick van Egmond aan MVV schonk, was werkelijk een giller. Jerry de Jong scoorde, waarna de thuisclub in het uitverkochte stadion slordig werd. Onder andere vrije verdediger Raymond Victoria werd overmoedig en Adil Ramzi leed opmerkelijk veel balverlies. Een andere invaller, Erwin Hermes, voorzag Willem II echter weer van de nodige aanvallende impulsen. Eén van zijn voorzetten werd vlak voor het einde keurig ingekopt door Ramzi (4-1).

Met vijf punten voorsprong staat de deur naar de Champions League wijd open. "Een club kan veel geld hebben, maar zonder verstand levert dat niets op. Maar een club met weinig geld kan ver komen met een intelligent beleid", knipoogde Adriaanse naar de gewezen topclubs in Nederland. "Ik heb van mijn moeder geleerd elk dubbeltje om te draaien."

Willem II - MVV 4-1 (2-0).22. Bombarda 1-0, 39. Plum (e.d.) 2-0, 49. Valk 3-0, 50. De Jong 3-1 (strafschop), 87. Ramzi 4-1. Scheidsrechter: Van Egmond. Toeschouwers: 14.600.