De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
10 mei 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[BOL, voor al uw boeken]
[KPN]
[Prive Roddelbox]

RKC wacht in spanning af

Van onze sportcorrespondent - WAALWIJK, maandag

RKC stelde de 'vriendendienst' van Cambuur bijzonder op prijs, maar trainer Martin Jol hield desondanks geen goed gevoel over aan de 4-1 zege. "Ik voel me een beetje machteloos. Ons wachten nu twee loodzware wedstrijden. Hopelijk plaatsen we ons voor de nacompetitie. Als we dat redden, hebben we al met al een geweldig seizoen gehad."

RKC schoof weer op naar de zestiende plaats, met een voorsprong van 2 punten op Sparta en 3 op NAC. "Die 5-0 van NAC op Sparta was een fikse domper voor ons. Bij winst van Sparta hadden we nu niet meer rechtstreeks kunnen degraderen", verzuchtte Jol, die met RKC driekwart seizoen aan de laatste plaats vastzat. "Bedenk dat we zes punten hebben achtergestaan op NAC."

De club uit Waalwijk verzamelde in de eerste helft van de competitie slechts 6 punten uit 17 wedstrijden. De 'eeuwige' degradatiekandidaat was al veroordeeld, maar krikte het saldo inmiddels op tot 24 punten, waarvan de helft werd behaald tegen uitgerekend Sparta en NAC. "We hebben van beide tweemaal gewonnen", memoreerde Jol, die daarmee tevens wilde zeggen dat RKC zich feitelijk de kampioen mag wanen van de onderste drie.

Het restant van het programma kan evenwel nog gemakkelijk in het nadeel uitvallen van RKC. Op papier zijn de confrontaties met Ajax (uit) en Roda JC (thuis) bepaald lastiger dan de laatste opdrachten voor de concurrenten. "Er zijn op dit moment nog zoveel scenario's te bedenken. Ik hoop dat iedereen zijn sportieve plichten blijft vervullen. Ik denk dat we met nog één punt zeker zijn van deelneming aan de nacompetitie", aldus Jol.

Nou heeft RKC louter positieve ervaringen met de loterij in de play-offs. Sinds de promotie in 1988 greep het telkenmale de nacompetitie aan om alsnog aan degradatie te ontsnappen: zowel in 1994 als in 1997 en 1998. Jol: "Ik ben het niet eens met al die verhalen dat we gewend zijn aan de nacompetitie en dat het ons dus wel weer zal lukken. De mensen van de club zijn ermee vertrouwd, maar ik in elk geval niet. En van de spelers heeft alleen Van Dijk het al eens meegemaakt."

Tegen het amper gemotiveerde Cambuur maakte RKC bovendien na rust een danig vermoeide indruk na al die maanden van slopende strijd om lijfsbehoud. Het was maar goed dat het in de eerste helft vrij ongestoord mocht uitlopen naar 3-1: 1-0 van Govedarica, 2-0 van Cornelisse, even 2-1 van doelman De Ron uit een strafschop, maar vlot alweer 3-1 van Lanckohr. De thuisclub loste drie gerichte schoten en alle drie troffen doel.

In de pauze moesten Van Aerde (hersenschudding) en Van der Leegte (gebroken grote teen) worden vervangen, waarna invaller Petrov met een solo voor het enige hoogtepunt zorgde: 4-1. "Mijn ploeg had veel sympathie voor RKC", was ook Cambuur-trainer Gert Kruys opgevallen.


RKC Waalwijk - Cambuur L 4-1 (3-1).20. Govedarica 1-0, 27. Cornelisse 2-0, 34. De Ron 2-1 (strafschop), 37. Lanckohr 3-1, 87. Petrov 4-1. Scheidsrechter: Van der Ende. Toeschouwers: 4.800. Gele kaart: Van der Heide (Cambuur L).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.