De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
10 mei 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[KPN]
[BOL, voor al uw boeken]
[Prive Roddelbox]

NAC vernedert Sparta

Van onze sportcorrespondent - BREDA, maandag

Je directe concurrent voor degradatie met 5-0 vernederen is een flinke opsteker voor de moraal van een groep. NAC degradeerde Sparta tot figurant in een eenzijdige wedstrijd. De Bredanaars kregen van hun Rotterdamse opponenten alle vrijheid om het geschonden blazoen voor eigen publiek op te poetsen. Toen de kruitdampen rond de degradatiekraker al lang en breed waren opgetrokken, bleek de eclatante zege niet eens zo heel veel waard. Na de 4-1 winst van RKC Waalwijk op Cambuur draagt de ploeg van Kees Zwamborn nog steeds de rode lantaarn. Met nog twee wedstrijden te gaan moet NAC nog één punt goedmaken op Sparta en heeft het drie punten achterstand op de Waalwijkers.

Sparta-trainer Jan Everse had voor de wedstrijd een op het oog prima tactisch plan in elkaar gesleuteld. Hij speelde met een vijfmans-blok achterin, waarin Nico Jalink zijn twee mandekkers, Marilia en Mark Noorlander, als extra slot op de deur en als organisator moest bijstaan. Tot zijn grote ontzetting zag Everse zijn hersenspinsel van acquit af aan in rook opgaan. NAC-aanvallers Archil Arveladze en Dmitri Shoukov liepen hun bewakers aan alle kanten voorbij. "Als je ziet hoeveel ruimte ze die spitsen gaven, niet normaal. Al had ik twee libero's opgesteld, dan was er nog geen kruid opgewassen geweest tegen dit NAC. Het was voor ons echt dweilen met de kraan open. We maakten zoveel basisfouten, ik vond het echt amateuristisch", analyseerde de Rotterdamse coach.

Everse voegde daar nog aan toe dat hij NAC op alle fronten beter vond. Daarmee deed hij zijn eigen ploeg niet eens zo heel veel te kort. De Bredanaars startten gretig en agressief en lieten geen twijfel over de bedoelingen van die avond: winnen en punten pakken. Toch kwam de ploeg op een ietwat gelukkige manier aan de 1-0 voorsprong. Op de rand van de zestien wilde Alfred Schreuder uithalen voor een schot, maar hij raakte het speeltuig verkeerd, dat daardoor voor de voeten van Archil Arveladze caramboleerde. Die haalde meteen snoeihard uit en zag de bal precies in de kruising boven Sparta-keeper Roland Jansen verdwijnen.

Na dat doelpunt ging NAC volkomen los, met als uitblinkers Shoukov, Earnest Stewart en 'good old' John Feskens. Nog vóór de rust kwam NAC op 2-0 door wederom Arveladze. De Georgiër maakte zijn hattrick vlak na de pauze vol: 3-0. Earnest Stewart en invaller Robert van de Weert pijnigden Sparta daarna nog meer door de 4-0 en 5-0 voor hun rekening te nemen.

Peter Bosz, die na dit seizoen moet vertrekken bij NAC, was na de wedstrijd "blij maar realistisch". "Dit is zeker een mooie opsteker voor het team, maar als je naar de stand kijkt, staan we nog steeds onderaan. Als RKC en Sparta hun wedstrijden gewoon winnen, vliegen wij eruit, zo simpel is het", aldus de verdediger, die in de belangstelling staat van 1.FC Köln.

Voor Zwamborn kwam de zege als geroepen. "Uit deze overwinning kunnen we hoop putten en motivatie halen. Als we dit resultaat tegen FC Twente kunnen voortzetten, heb ik goede hoop dat we de nacompetitie alsnog halen."


NAC - Sparta 5-0 (2-0).18. Arveladze 1-0, 30. Arveladze 2-0, 52. Arveladze 3-0, 60. Stewart 4-0, 89. Van der Weert 5-0. Scheidsrechter: Uilenberg. Toeschouwers: 10.459. Gele kaart: Feskens (NAC), Nieuwenburg (Sparta).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.