De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
10 mei 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[KPN]
[BOL, voor al uw boeken]
[Prive Roddelbox]

Domper voor Heerenveen

door Albert van Keimpema - HEERENVEEN, maandag

Heerenveen verkeerde al in hogere sferen toen een overwinning op rivaal Roda JC een feit leek. Maar nadat de geblesseerde Tieme Klompe in de slotfase het veld moest verlaten, brak de weerstand alsnog. Vol verbijstering zagen 14.000 toeschouwers hoe Erik van der Luer de Limburgers in de laatste minuut van de officiële speeltijd langszij schoot: 2-2.

Weg kans op Europees voetbal, dat voor Roda nu binnen handbereik ligt.

Of is er nog hoop voor de Friezen? Normaal gesproken niet. Foppe de Haan klampt zich in ieder geval vast aan het gekke verloop van de competitie. "Aan het eind van de fuik vang je de vis", sprak hij monter, maar het lijkt erop dat zijn ploeg achter het net vist.

De belangen waren groot in het Abe Lenstra Stadion en dat was te merken in het treffen tussen de nummers vijf en zes. Heerenveen speelde z'n slechtste eerste helft van het seizoen. De nerveuze Friezen stonden bij tijd en wijle te schutteren als beginnelingen en de middenvelders Jan de Visser en Arek Radomski speelden tactisch een matige wedstrijd. Zij creëerden namelijk geen diepte.

Echter, het fysiek ijzersterke Roda wist niet te profiteren van het zwakke spel van Heerenveen. Alle weggevertjes waren niet aan de Limburgers besteed omdat de ploeg van Sef Vergoossen voldoende techniek en raffinement ontbeert. Alleen Bob Peeters wist het doel te vinden nadat Ronnie Pander de bal voor de handen van doelman Hans Vonk wegkopte: 0-1. Tegen de verhouding in kwam Heerenveen voor rust nog op gelijke hoogte toen Gérard de Nooijer (weer hij!) uit een hoekschop van Radoslav Samardzic vlak voor de versteende Zeljko Kalac dook.

In het tweede bedrijf kwam Heerenveen sterk terug. Roda bleef in de persoonlijke duels weliswaar overeind, maar Heerenveen vond na rust wel de gaatjes tussen de NBA'ers uit Kerkrade omdat Johan Hansma zich meer met de opbouw begon te bemoeien. De 2-1-voorsprong was een logisch gevolg. De meesterlijk spelende Samardzic pikte de bal op toen Regillio Vrede niet goed uitverdedigde. Met twee sleepbewegingen zette hij de Roda-defensie op het verkeerde been: 2-1.

De wedstrijd leek gespeeld. Roda was onmachtig en kon geen gevaar meer stichten. Maar met nog zeven minuten te gaan groef Heerenveen zijn eigen kuil. Klompe, die de hele wedstrijd met een rugblessure speelde, blies de aftocht. Hij werd vervangen door Emanuel Ebiede. De Nooijer werd uit de spits gehaald en ging op de plaats van Klompe spelen. Dat liep niet goed af toen Van der Luer vlak voor tijd een vrije doortocht werd gegund: 2-2.

Zuur voor Heerenveen, maar het resultaat was gezien het spelbeeld en de kansen rechtvaardig. Voor de Friezen betekende de 2-2 een nederlaag en voor de Limburgers een overwinning. Ze vierden dan ook een feestje. Omdat Roda de kans op Europees voetbal nog volledig in eigen hand heeft.


SC Heerenveen - Roda JC 2-2 (1-1).7. Peeters 0-1, 39. G. de Nooijer 1-1, 77. Samardzic 2-1, 90. Van der Luer 2-2. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 13.800. Gele kaart: Radomski (Heerenveen).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.