De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
10 mei 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[KPN]
[Prive Roddelbox]
[FBTO verzekeringen]

Weer lucht voor Vitesse

door Raymond Kerckhoffs - UTRECHT, maandag

Met gebalde vuisten en een zucht van opluchting. Herbert Neumann besefte dat zijn club tegen FC Utrecht door het oog van de naald was gekropen en dat Vitesse een ticket voor de Champions League nog altijd in eigen hand heeft. De Arnhemmers hebben de crisis nog niet gekeerd, maar er is na de 1-2 overwinning wel weer lucht. Die emoties kwamen bij de Duitse oefenmeester na het laatste fluitsignaal vrij.

"Eindelijk heb ik weer een elftal op het veld gezien dat bereid is voor elkaar te knokken en niet de hele tijd erbij stilstaat welke spelers ze allemaal missen", zei Herr Neumann in gebroken Nederlands. "Gezien de situatie ben ik meer dan tevreden. Na deze zege kunnen we weer ademhalen, herstellen en afstand nemen van alles wat er gebeurd is. De laatste drie wedstrijden moeten we onze huidige status bevestigen."

In een rommelige wedstrijd tegen FC Utrecht was één minuut cruciaal. Nadat Dirk Kuijt vanaf de stip verzuimde om de thuisploeg op 2-1 te brengen, benutte Scott Booth in de daaropvolgende aanval aan de andere kant van het veld wél een opgelegde voorzet van Louis Laros. Een breekpunt in de onverzettelijke moraal van de Utrechtenaren, die gezien het wedstrijdbeeld wel een gelijkspel verdiend hadden.

Voor Vitesse viel er een enorme druk van de schouders. De laatste vijf wedstrijden werden er maar twee punten gehaald. Een sportief verval dat een duikeling op de ranglijst als gevolg had. De kritiek nam de afgelopen weken dan ook toe, waarbij trainer Neumann meer dan geregeld de zwarte piet kreeg toegespeeld. De Amsterdammer Martijn Reuser was het duidelijkst: "Als Neumann volgend seizoen blijft, dan ben ik weg."

Woorden waar hij gistermiddag nog steeds achter stond. "Ik draag de consequenties van deze uitspraak. Een verdere samenwerking met Neumann zie ik niet zitten. Ik besef dat het moeilijk wordt dat ik volgend seizoen nog in Arnhem blijf. Maar dat wil niet zeggen dat ik de komende weken bij Vitesse mijn hoofd laat hangen. Ik zal iedereen mijn karakter laten zien en tot het uiterste gaan om de club in de Champions League te helpen. Ik besef dat ik de afgelopen week misschien iedereen eens goed wakker heb geschud. Nu was het voor iedereen duidelijk dat dit de laatste kans was en ondanks slecht voetbal hebben we als eenheid een goed resultaat neergezet."

De Gelderse vechtlust was er, de kwaliteit liet te wensen over. In de eerste helft zette FC Utrecht zelfs de toon, maar verhief het kansen verprutsen tot een kunst. Vitesse profiteerde. In de 20e minuut had Arco Jochemsen bij een hoekschop een oase van ruimte. Met de buitenkant van de voet schoot hij de bal langs doelman Frank Kooiman, die niet helemaal vrijuit ging.

In zijn voorlaatste wedstrijd in De Galgenwaard kreeg Michael Mols al vroeg in de wedstrijd enkele harde tackles te verduren en die brachten de international enigszins uit evenwicht. Diverse keren miste hij de scherpte, maar in de 58e minuut rondde hij een voorzet van de sterk spelende Didier Martell keurig af.

Utrecht hoopte, Vitesse vreesde. Tot in de cruciale 65e minuut. Voorzitter Karel Aalbers kon eindelijk ook weer eens lachen. "Ik kan Neumann alleen maar een compliment maken dat hij het elftal weer heeft weten te motiveren", zei de preses op politieke toon. "Dat we momenteel niet de sterren van de hemel spelen, is in deze fase van de competitie niet belangrijk. Alleen het resultaat telt. Als je pretendeert een topclub te zijn, dan weet je dat je na enkele slechte resultaten kritiek gaat krijgen. Alle binnenbrandjes zijn inmiddels geblust en over contracten verlengen of beëindigen spreken we pas na de laatste wedstrijd."

Wedstrijden waarin voor Vitesse alleen maar de winst telt, want de concurrentie om de derde plaats is groot. "Afgelopen week is het gelukt om alle neuzen weer in dezelfde richting te krijgen en dat was een moeilijke taak", gaf Neumann weer. "In moeilijke periodes komt het ware karakter van mensen naar voren. Daarop selecteer je je vrienden. Ik heb de laatste twee weken weer veel geleerd. Ondanks alle kritiek heeft nooit iemand mij rechtstreeks iets verweten. Jongens van 20 à 25 jaar kan ik echter niets kwalijk nemen. Zij zijn nog niet echt volwassen en uiten vaak hun onvrede goedkoop en banaal."


FC Utrecht - Vitesse 1-2 (0-1).20. Jochemsen 0-1, 59. Mols 1-1, 65. Booth 1-2. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 13.000. Gele kaart: Schuiteman (FC Utrecht), Van Hintum, Butorovic, Janssen en Jochemsen (Vitesse).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.