[KPN]
[Prive Roddelbox]

Ajax komt net op tijd tot inkeer

door Valentijn Driessen - DOETINCHEM, maandag

De bezinning aan de zijde van Ajax kwam in Doetinchem net op tijd en resulteerde tegen De Graafschap in een 3-1 overwinning. Een helft lang leken de Amsterdammers zo zeker van hun zaak via de bekerfinale tegen Fortuna Sittard Europees voetbal te bereiken, dat het duel tegen De Graafschap gewoon werd weggegeven. Omdat de Achterhoekers hiervan onvoldoende bewust waren, stonden ze na 45 minuten slechts met 1-0 voor door een treffer van Edwin Godee uit een strafschop.

Trainer Jan Wouters zal z'n mondje wel geroerd hebben in de rust want naderhand verscheen een heel ander Ajax in het veld. De Utrechter hielp daarbij een handje met diverse omzettingen. Andrzej Rudy en Jesper Gronkjaer bleven achter in de kleedkamer; Peter Hoekstra en Shota Arveladze kwamen als vervangers en Richard Witschge ging centraal spelen. De Amsterdammer herstelde zich daar uitstekend van een zwakke eerste helft. Met een domme overtreding op Dennis te Braak was hij verantwoordelijk voor de penalty.

"Hij kiest beter positie ten opzichte van Jari Litmanen dan Rudy, waardoor we Litmanen meer in het spel konden betrekken", legde Wouters z'n wissel uit. Het pakte uit zoals de oefenmeester voor ogen had. Het optisch overwicht met Litmanen en Witschge als roergangers leidde nu wel tot doelrijpe kansen. Twee minuten na rust bracht Gerald Sibon de ploegen in evenwicht. De Drent zette Jan Vreman simpel opzij en schoot droog in de korte hoek: 1-1.

Ajax had het initiatief op het middenveld en gaf dit niet meer uit handen. De Graafschap kwam zodanig onder druk dat het slechts wachten was op meer Ajax-treffers. Litmanen scoorde, maar arbiter René Temmink keurde de treffer af vanwege hinderlijk buitenspel van Sibon. Uitstel van executie. De Graafschap-trainer Jurrie Koolhof zag het voor z'n ogen gebeuren, maar greep niet in. Hij bleef zitten met als gevolg dat z'n elftal verzoop. In de 64e minuut kregen de Achterhoekse verdedigers de bal onvoldoende weg en schoot de Mario Melchiot de bal achter doelman Ron Olyslager: 2-1. Een beloning voor de vrije verdediger, die zich de beste man aan Amsterdamse kant mocht noemen.

Koolhof bracht een extra aanvaller, maar haalde architect Edwin Godee uit het veld. Daardoor schoot De Graafschap nauwelijks iets op met de wissel. Want behalve een kans van Thomasz Rzasa Edwin van der Sar redde met z'n been waren slechts mogelijkheden voor Ajax te noteren. Shota Arveladze stuitte op Olyslager, die vijf minuten voor tijd kansloos de hoek in ging bij een volley van Peter Hoekstra: 3-1.

Zo kon Ajax uiteindelijk terecht drie punten bijschrijven en blijven de Amsterdammers op één en twee punten achterstand in de nek hijgen van de concurrenten voor de UEFA Cup. Heerenveen, Roda JC en PSV mogen geen steken laten vallen, willen ze in aanmerking blijven komen voor Europees voetbal. Met twee competitierondes te gaan, heeft Ajax trouwens het eenvoudigste programma (RKC thuis/NAC uit) van alle ploegen, die aanspraak maken op een Europees ticket.

Komt bij dat Ajax nog een ijzer in het vuur heeft aanstaande donderdag in de finale van de Amstel Cup tegen Fortuna Sittard. Heerenveen, Roda JC en PSV hopen voor die eindstrijd op voorhand op Amsterdamse winst, waardoor zij automatisch verlost zijn van het hoofdstedelijke gehijg in de nek. Ajax zal zelf niets liever willen. Spelend als in de eerste helft tegen De Graafschap gaat de club onderuit tegen Fortuna Sittard; acterend als na rust kan Ajax voor het tweede achtereenvolgende jaar de beker winnen.

• De Graafschap-trainer Jurrie Koolhof moest vijf minuten voor de wedstrijd tegen Ajax zijn opstelling wijzigen. Dennis te Braak kwam voor Dennis den Turk, wiens vader op de hoofdtribune een hartstilstand kreeg. Na reanimatie werd hij naar het ziekenhuis gebracht. De toestand van vader Den Turk is stabiel.

De Graafschap - Ajax 1-3 (1-0).41. Godee (strafschop), 47. Sibon 1-1, 64. Melchiot 1-2, 85. Hoekstra 1-3. Scheidsrechter: Temmink. Toeschouwers: 9200. Gele kaart: Witschge (Ajax).