De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
10 mei 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw boeken]
[FBTO verzekeringen]
[KPN]

'Sambatennis' in opmars

Van onze Telesportredactie - AMSTERDAM, maandag

Het 'sambatennis' is in opmars. Na de triomf van Braziliaan Gustavo Kuerten in Monte Carlo, tijdens het eerste Super Nine-toernooi op gravel, sloeg in Hamburg de Chileen Marcelo Rios toe. Die op zijn beurt een marathonpartij nodig had tegen de Argentijn Mariano Zabaleta. Geen Corretja, Moya, Mantilla, Berasategui, Clavet of Albert Costa, die zich in de werkelijke strijd om de prijzen konden mengen. De rol van de vorig jaar zo superieure Spanjaarden op gravel, is definitief teruggedrongen door de samba-tennissers uit Latijns Amerika.

Nu zijn Rios en Kuerten al even langer grote concurrenten van de door Moya aangevoerde Armada, maar het contingent Zuid-Amerikaanse topspelers breidt zich meer en meer uit. Zabaleta is één van die beloftes, die even nodig had voor de sprong van top-junior naar de ATP Tour, maar die op het trage gemalen baksteen van het Rothenbaumpark in Hamburg aangaf zich te kunnen meten met de beste specialisten.

Samen met Rios trakteerde de 21-jarige Argentijn het Duitse publiek op een ruim vier uur tennisfiësta. Rios kreeg een matchpoint tegen, maar besliste het zinderende duel in zijn voordeel: 6-7 7-5 5-7 7-6 6-2. Daarmee bombardeerde hij zich tot één van de favorieten voor Roland Garros, later deze maand.

De 93e Duitse Open kende een mooie eindstrijd, met Zabaleta als verrassende finalist. Hij beleefde op het gravel naar eigen zeggen de beste tennisweek in zijn carrière. Tijdens het Super-9-toernooi klopte hij titelhouder Albert Costa en de hoog geplaatste Henman en verschalkte ook specialisten als Clavet en Lapentti.

De hoofdprijs bleef uit. De zege in het spannende duel ging naar Rios. De man die vorig jaar even nummer één was, maar door rugproblemen uit de toptien duikelde, speelde hoogstaand tennis. Rios is duidelijk op de weg terug, zo bewees hij twee weken geleden al met een finaleplaats in Monte Carlo.

De vraag is wanneer Venus Williams de macht in het vrouwentennis via het veroveren van de eerste plaats op de wereldranglijst definitief in handen neemt. In Rome won zij gisteren haar tweede finale in acht dagen door, evenals vorige week in de eindstrijd van Hamburg, korte metten te maken met Mary Pierce. Hoewel de Française zich iets beter weerde dan in Duitsland, waar haar met 0-6 3-6 de oren werden gewassen, was het kwaliteitsverschil gisteren in Rome opnieuw te groot om van de finale een spannende gebeurtenis te maken: 6-4 6-2.

De zevende toernooizege uit haar nog jonge carrière bracht Venus Williams weer een stapje dichter bij haar doel, dat alle middelen lijkt de heiligen: de nummer één-positie. Op dit moment zit Martina Hingis nog op de troon, maar de zetel van de Zwitserse heeft al een tijdje geen koninklijke uitstraling meer en zaterdag werd op het centre-court van het prachtige Foro Italico opnieuw behoorlijk aan de poten gezaagd. Niemand minder dan Venus Williams zelf bewees in de halve finales van de Italiaanse Open dat zij voor niemand ook niet voor Hingis aan de kant gaat. In een van de mooiste vrouwenpartijen van dit jaar schakelde Williams haar opponente, titelverdedigster in Rome, uit (6-4 1-6 6-4) en stapte voor de tiende keer de finale van een WTA-toernooi binnen.

Daarin trof zij Mary Pierce, die zich in de halve finales tijdens haar worsteling tegen haar landgenote Amelie Mauresmo (6-7 6-2 6-4) aan haar linkerdijbeen had geblesseerd. Maar Pierce was sportief en realistisch genoeg om die blessure na de finale niet aan te wenden als oorzaak van haar vierde nederlaag tegen Williams. "Natuurlijk hinderde de pijn mij bij het rennen en bij sommige slagen, maar ik heb er het beste van proberen te maken."

Dat beste was echter bij lange na niet genoeg om Williams zenuwachtig te maken. De pas 18-jarige Amerikaanse ontpopt zich steeds meer als een onneembare vesting en heeft met haar twee opeenvolgende graveltitels de best denkbare voorbereiding op Roland Garros achter de rug.

• Hamburg. Mannen, 4,9 miljoen gulden. Halve finale: Rios (Chl/4) - Moya (Spa/2) 6-4 7-6, Zabaleta (Arg) - Lapentti (Ecu) 7-5 6-2. Finale: Rios - Zabaleta 6-7 7-5 5-7 7-6 6-2. Dubbelspel, halve finale: Haarhuis/Palmer (Ned/VSt) - Delaitre/Santoro (Fra) 3-6 6-3 6-4. Finale: Arthurs/Kratzmann (Aus) - Haarhuis/Palmer 2-6 7-6 6-2.

• Rome. Vrouwen, 2,1 miljoen gulden. Halve finale: Venus Williams (VSt/3) - Hingis (Zwi/1) 6-4 1-6 6-4, Pierce (Fra/4) - Mauresmo (Fra/10) 6-7 6-2 6-4. Finale: Williams - Pierce 6-4 6-2.

• Delray Beach. Mannen, 450.000 gulden. Halve finales: Hewitt (Aus/6) - Grosjean (Fra/2) 6-3 6-2, Malisse (Bel) - Draper (Aus/3) 6-4 6-4. Finale: Hewitt - Malisse 6-4 6-7 6-1.

• Warschau. Vrouwen, 225.000 gulden. Halve finales: Gorrochategui (Arg) - Pisnik (Slo) 6-0 7-5, Torrens-Valero (Spa) - Talaja (Kro) 3-6 6-2 6-2. Finale: Torrens-Valero - Gorrochategui 7-5 7-6.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.