De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
10 mei 1999

 


[Tele2]
[Autosite]
[V & L informatica]
[BOL, voor al uw boeken]
[Rabobank]

STE daagt ING voor rechter

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, maandag

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) wil vandaag een kort geding voeren tegen de ING omdat deze bank gegevens over een cliënt achterhoudt.

Beurswaakhond STE wil inzage krijgen in het dossier van een klant van de ING-vestiging in het Griekse Athene. De Amerikaanse beurspolitie heeft om die gegevens gevraagd bij de STE omdat er een vermoeden bestaat van handel met misbruik van voorkennis.

De ING wil de gegevens niet beschikbaar stellen omdat de activiteiten van het Griekse kantoor volgens de bank niet onder de controlebevoegdheden van de STE vallen. "De Griekse wetgeving verbiedt ons de betreffende informatie vrij te geven", aldus een ING-woordvoerder. Het bankgeheim in dat land weegt volgens ING zwaarder dan het gecombineerde verzoek van de STE en zijn Amerikaanse evenknie SEC (Securities & Exchanges Commission).

De Nederlandse beurspolitie bestempelt de weigering van de bank als een economisch delict en heeft daarvan aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. "De vestiging van ING in Athene is een niet-zelfstandig onderdeel van de rechtspersoon ING. De vestiging ligt bovendien binnen de Europese Unie. De ING is dan ook verplicht de gevraagde informatie te verschaffen", aldus STE-directeur mr. E. Canneman.

Het oorspronkelijke verzoek van de Amerikanen om inzage dateert al van vorig jaar. Nederland en de VS hebben een verdrag dat beide landen verplicht elkaar in dit soort gevallen te helpen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.