De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
10 mei 1999

 


[Tele2]
[BOL, voor al uw boeken]
[V & L informatica]
[Autosite]
[Rabobank]

Papierberg bedrijfsleven
blijft verder groeien

door Mirjam Brinks - DOORN, maandag

De administratieve lastendruk die het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks 15 miljard gulden kost, neemt steeds verder toe. Tot deze conclusie komt de begin van dit jaar ingestelde Commissie Administratieve Lasten onder leiding van oud-Shell-topman J. Slechte.

"Een enorme tegenvaller", zegt B. van Arenthals, vice-voorzitter van MKB-Nederland. "We hadden verwacht dat mede door de oprichting van de commissie de enorme papierberg zou verminderen." Een lichtpuntje is volgens Arenthals echter dat uit het onderzoek van de Commissie Slechte is gebleken dat nog voor het eind van dit jaar de lastendruk met 2 miljard gulden naar beneden kan.

Deze conclusies worden vanmiddag in het rapport De papierberg te lijf aangeboden aan minister Jorritsma (Economische Zaken). Uit de rapportage blijkt dat ondernemers in ons land de enquêtedruk als een van de grootste ergernissen ervaren. Een gemiddelde ondernemer wordt maar liefst 75 keer per jaar door een enquêtebureau benaderd. Alleen al het invullen van deze vragenlijsten kost het bedrijfsleven jaarlijks 1,23 miljoen uren, of te wel ruim 100 miljoen gulden.

Volgens Arenthals gaat het hier veelal om nutteloze informatie die vooral de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf enorm veel tijd kost. "Vragen als: waar woon je, wat is je loonsom en hoeveel medewerkers heb je in dienst, worden vaak wel drie keer gesteld", zegt Van Arenthals, die zelf in de modebranche werkzaam is.

De commissie heeft de werkgevers gevraagd voor de tussenrapportage een top-drie van enquête-ergernissen samen te stellen. Hieruit blijkt dat de enquêtes over de buitenlandse handel als meest hinderlijk worden ervaren. Hier zijn de ondernemers maar liefst 835.000 uren per jaar aan kwijt. Op de tweede plaats van de top drie van vragenlijst-ergernissen staan de onderzoeken naar de productiestatistieken, dit kost de werkgevers zo'n 123.000 uren op jaarbasis. De rij wordt afgesloten met de enquêtes over arbeid en lonen, hieraan besteden de ondernemers jaarlijks ruim 94.000 uur.

In de afgelopen jaren heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de enquêtebelasting al weten terug te dringen van 100% in 1994 naar 63% in 1997. Het CBS heeft inmiddels aan de Commissie Administratieve Lasten voorgesteld om meer gebruik te gaan maken van bestaande registraties als: de Belastingdienst, administratie- en loonservicebureaus. Zo kan de enquêtedruk verder worden verminderd.

Hierbij kan vooral het Inkomens-Informatie-Systeem (IIS), waar de resultatenrekeningen van zo'n 400.000 kleine zelfstandige ondernemers bekend zijn, veel hulp bieden. Het CBS schat dat bij gebruik van de fiscale informatie uit het ISS het aantal uren dat nodig is voor het invullen van de productiestatistieken kan dalen tot maar liefst 88%, dit is een reductie van 7,5 miljoen gulden aan administratieve lasten.

Volgens Van Arenthals is ook het GAK inmiddels gestart met een project dat de lastendruk aanzienlijk kan terugbrengen. Bij de uitvoeringsinstelling komen maandelijks 75.000 ziekmeldingen binnen. Het GAK heeft nu een centraal meldingssysteem waarbij de werkgever via de computer kan doorgeven welke medewerker ziek is, deze informatie staat vervolgens meteen bij de uitvoeringsinstantie op het scherm. Dit centrale meldingssysteem vervangt ruim 70 procent van het papierwerk en gaat 5 miljoen gulden per jaar opleveren.

Bij de instelling van de Commissie Administratieve Lasten gaf voorzitter Slechte aan de lastendruk met 25 procent te willen verminderen. "Ons streven is nu vooral de groei van de papierberg te stoppen. En dat kan alleen als het publiek ook wil meewerken. Toestaan dat gegevens worden uitgewisseld is hier dan ook erg belangrijk. Het zou allemaal een stuk eenvoudiger zijn als er niet zo moeilijk wordt gedaan over de privacy van Nederlandse burgers", meent Van Arenthals. B. van Arenthals vindt dat er te zwaar wordt getild aan de privacy van de Nederlandse burger: "Het zou allemaal een stuk eenvoudiger worden als daar niet zo moeilijk over wordt gedaan".

B. van Arenthals vindt dat er te zwaar wordt getild aan de privacy van de Nederlandse burger: "Het zou allemaal een stuk eenvoudiger worden als daar niet zo moeilijk over wordt gedaan."

FOTO: OSCAR FLOS






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.