De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
10 mei 1999

 


[Tele2]
[BOL, voor al uw boeken]
[V & L informatica]
[Autosite]
[Rabobank]

Mogelijk meer geld
voor technologie

Van onze correspondent - AIX-EN-PROVENCE, maandag

Duitsland en Frankrijk willen dat de Europese Unie meer geld gaat steken in nieuwe technologieën om de economische achterstand op de VS in te halen. Zo zou de Europese Investeringsbank meer geld moeten gaan verstrekken aan high-tech-bedrijven. Bedragen werden nog niet genoemd.

Dat hebben beide landen het afgelopen weekeinde laten weten na afloop van hun halfjaarlijkse financieel-economische overleg in het Zuid-Franse Aix-en-Provence. Volgens de Franse minister van Financiën Strauss-Kahn is het inderdaad een feit dat de VS de groei van de wereldeconomie gaande houdt en dat Europa daar wat tegenover moet stellen.

Aan het overleg werd ook deelgenomen door de president van de Franse centrale bank Jean-Claude Trichet en Bundesbankpresident Tietmeyer. Zij waren er faliekant op tegen om de reserves van de centrale banken te gebruiken om de groei in Europa te stimuleren via de financiering van grote projecten. Dat idee was gelanceerd door de voormalige Italiaanse premier Prodi, echter voordat hij beoogd president van de Europese Commissie werd.

Strauss-Kahn en zijn Duitse collega Hans Eichel waren het erover eens dat in de tweede helft van dit jaar een economische opleving komt, waardoor ook de euro zich kan herstellen. "Wij willen een sterke en vooral stabiele euro", zo lieten alle vier betrokkenen weten. Zij uitten vooral zorg om Italië, het zwakste broertje in euroland. Italië wordt relatief zwaar getroffen door de Kosovo-crisis en leeft toch al op financieel drijfzand. De Italiaanse minister van Financiën Ciampi liet dit weekeinde weten vooral een stabiele euro te willen, dat vindt hij belangrijker dan een sterke.

In het kader van een sterke euro liet Eichel echter weten zonodig meer te willen bezuinigen dan het gat van DM 30 miljard dat zijn voorganger Lafontaine had achtergelaten. Veel hangt af van de belasting-ontvangsten die de komende weken binnenlopen en die naar het zich nu laat aanzien hoger uitvallen dan geraamd. Maar het is ook nog niet precies bekend of het gat van DM30 miljard niet groter is. Eichel wil dat nu eerst in kaart brengen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.