De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
10 mei 1999

 


[V & L informatica]
[Tele2]
[Autosite]
[Rabobank]
[BOL, voor al uw boeken]

Hollands hardhout
alternatief voor kappen
tropisch regenwoud

door Joan van den Dungen - ROGGEL EN NEER, maandag

In de Noord-Limburgse gemeente Roggel en Neer werd afgelopen weekeinde het eerste bos voor de productie van Nederlands hardhout officieel geopend. Een uniek project, geheel gefinancierd door particuliere beleggers.

Projectontwikkelaar More Trees Consultancy uit Den Bosch vond vijftien investeerders bereid om gezamenlijk zo'n 8 ton te steken in de teelt van hardhout op het elf hectare grote landgoed De Graven. De beleggers zien hun inleg letterlijk groeien. Over 25 jaar, als de bomen hoger dan 20 meter zijn en elke hectare zo'n 350 kubieke meter 'superhout' oplevert, kunnen zij, als alles goed gaat, gaan oogsten.

De deelnemers rekenen op een door accountant Deloitte & Touche geprognostiseerd rendement van 10 procent netto. Zij mogen zich behalve mede-eigenaar van de grond ook aandeelhouder noemen van de vennootschap Hollandse Hardhout-I.

De eerste houtopbrengst zal volgens directeur drs. M. Mortier van More Trees Consultancy "al over tien jaar" plaatsvinden. "Tot die tijd kan men genieten van de fiscale voordelen: vrijstelling van onder meer vennootschapsbelasting, successie-erfrechtbelasting en vermogensbelasting", aldus de directeur.

Hollandse Hardhout heeft een beroep gedaan op de zogeheten bosbouwvrijstelling, dat de winst uit het bosbouwbedrijf onbelast maakt. De Belastingdienst heeft het bedrijf schriftelijk laten weten geen problemen te hebben met de constructie, mits de zogeheten 'pro-silva'-methode voor bosbeheer wordt gehanteerd. Dit betekent dat het bos 'met beleid' gekapt moet worden, zonder alles in een keer plat te slaan.

Het landgoed is vooral beplant met de snelgroeiende boomsoort robinia pseudoacacia, volgens deskundigen een uitstekend alternatief voor de tropische hardhoutsoorten, zoals meranti en teak. De robinia blijkt geschikt voor de productie van hardhouten kozijnen, tuinmeubelen en ook parketvloeren.

Mortier: "Twee jaar lang hebben we grondig onderzoek laten doen naar genetisch materiaal. Welke robinia-boomsoort doet het goed in ons land? Een geschikte landbouwgrond bleek een must. Maar ook het klimaat en de wijze waarop je zo'n bos beheert zijn van belang. Verder is het een geheel nieuwe vorm van beleggen. Niet alleen goed voor het milieu maar ook voor minder stress. In plaats van drie keer per dag zenuwachtig op teletekst te zappen, kun je nu fluitend door je eigen bos wandelen. Genieten van de natuur, de vogels. En het risico is minimaal."

Burgemeester J. Peeters van de gemeente Roggel en Neer toonde zich enthousiast over het project. "Dit getuigt van lef. Het kan de agrarische sector hier weer nieuw leven inblazen. En dat is hard nodig. De gevolgen van de varkenspest zijn nog elke dag zichtbaar. Bovendien sluit zo'n bos prachtig aan bij de recreatie en het toerisme in deze streek. Op onze steun kan men zeker rekenen", verklaarde de burgervader.

Ook de Limburgse gedeputeerde mevrouw O. Wolfs sprak lovende woorden. "Los nog van het feit dat dit initiatief bijdraagt aan vermindering van het slopen van tropische regenwouden, zie ik de Hollandse Hardhout-vennootschap als een ideale partner voor de uitvoering van ons provinciale bosbeleid."

Het bureau Holtland Dendroconsult concludeert in een onderzoeksrapport in opdracht van More Trees Consultancy dat een succesvolle exploitatie van de robinia-boomsoort in ons land zeer wel tot de mogelijkheden behoort. "Mits de plantages aangelegd worden op geschikte groeiplaatsen en worden beheerd volgens het door ons voorgestelde teeltmodel", meldt het rapport.

More Trees Consultancy wil dit jaar nog een tweede bos van 25 hectare in Limburg openen. Ook voor het noorden van ons land staat een hardhoutproject van 18 hectare op stapel.

Een van de deelnemers, J. Janssen (63), zegt zijn investering te zien als een appeltje voor de dorst voor zijn kleinkinderen. "Het is een veilige vorm van beleggen", beweert hij. "Eigenlijk hoef je twintig jaar lang niet op te letten. Ook al zou het hele zaakje tot de bodem toe afbranden. Dan heb je altijd nog de grond. En die wordt echt niet minder waard."

Projectontwikkelaar M. Mortier overhandigt burgemeester J. Peeters de eerste boom uit de hardhoutplantage in het Limburgse Roggel en Neer.

FOTO: BURO KUIT






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.