De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
10 mei 1999

 


[Tele2]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[V & L informatica]
[Rabobank]

'Fusie Texaco en Chevron op til'

NEW YORK, maandag

De fusiegolf in de olie-industrie leidt mogelijk tot een samengaan van Texaco en Chevron. Speculaties daarover veroorzaakten vrijdag jongstleden flinke schommelingen in de aandelenkoersen van de twee oliemaatschappijen.

Volgens het financiële persbureau Bloomberg zijn Texaco en Chevron onderhandelingen begonnen, maar verkeren die nog in een vroeg stadium. De bedrijven zelf wilden niet reageren.

Texaco en Chevron staan op de ranglijst van Amerikaanse oliemaatschappijen op de derde en vierde plaats. Hun omzetten bedroegen vorig jaar respectievelijk $31,7 miljard en $30,6 miljard. Maar Chevron heeft een veel hogere beurswaarde. Analisten verwachten daarom dat een eventuele fusie tot stand komt via een bod van Chevron op Texaco. Dat verklaart waarom de beurskoers van Texaco vrijdag met ruim 8% omhoog schoot, terwijl het aandeel Chevron 3% moest inleveren.

De twee grootste olieconcerns in de VS, Exxon en Mobil, zijn bezig te fuseren. Twee andere Amerikaanse maatschappijen, Amoco en Atlantic Richfield, zijn kortgeleden overgenomen door British Petroleum. Zowel Texaco als Chevron is genoemd als mogelijke fusiepartner voor Shell, maar het Nederlands-Britse concern zegt het op eigen kracht te kunnen redden.

Chevron en Texaco werken al tientallen jaren samen in de gezamenlijke onderneming Caltex. Dat bedrijf is actief in Azië, Afrika en het gebied rond de Stille Oceaan. De jaaromzet bedraagt $17 miljard. Texaco heeft in de VS een gezamenlijke onderneming met Shell voor raffinage en verkoop van olieproducten. Plannen om de krachten op dit terrein ook te bundelen in Europa werden eind vorig jaar afgeblazen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.