De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
10 mei 1999

 


[V & L informatica]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[Tele2]
[Rabobank]

Concentratie valutahandel

Van onze correspondent - FRANKFURT, maandag

De internationale valutahandel is de afgelopen jaren met een kwart gegroeid, maar deze grotere omzet wordt in toenemende mate geboekt in de grootste financiële centra als Londen, New York, Parijs en Frankfurt.

Londen bleef in de periode april 1995 tot april vorig jaar de draaischijf met bijna een derde van de totale omzet. In genoemde periode steeg de omzet met 26% van 1,2 biljoen dollar per dag tot 1,5 biljoen dollar per dag. Het aandeel van de tien grootste handelaren in Londen steeg van 44% tot 50%.

Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd rapport van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in Bazel, de centrale bank der centrale banken. In de cijfers is nog niet gerekend met de euro, die pas per 1 januari jongstleden zijn intrede heeft gedaan.

Blijkens het rapport is de dollar nog verreweg de meest verhandelde valuta, de Amerikaanse munt was betrokken bij zeven van de tien transacties. De Duitse mark komt op de tweede plaats door betrokkenheid bij drie van de tien transacties. Dat betekent dat als de eurovaluta samen gerekend worden de dollar vermoedelijk nog iets belangrijker is, maar dat de weegschaal om gaat kiepen als ook het Britse pond wordt meegerekend.

Londen is zowel voor dollars als marken het belangrijkste centrum. De dollarhandel vond vorig jaar voor 32% plaats in Londen en voor 18% in de VS, de markenhandel voor 34% in Londen en voor slechts 10% in Duitsland.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.