De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
10 mei 1999

 


[KPN]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[ABN AMRO]

Moord op politieke voorman in Kosovo

BRUSSEL, maandag

Westerse regeringen eisen een onafhankelijk en internationaal onderzoek naar de moord op Fehmi Agani, een van de gematigde Albanese leiders in Kosovo. Agani (66) is zaterdag dood aangetroffen in de buurt van provinciehoofdstad Pristina. Hij speelde een hoofdrol bij de mislukte vredesgesprekken in het Franse Rambouillet.

NAVO-woordvoerder Shea heeft gisteren gezegd over informatie te beschikken die erop wijst dat de Servische politie betrokken is geweest bij de moord op de naaste medewerker van Rugova, de leider van de Kosovo-Albanezen.

De Servische politie liet zaterdag echter weten dat Agani zou zijn vermoord door "extremistische elementen" van het UCK, het Kosovo Bevrijdingsleger omdat dezen gekant zijn tegen Rugova's toenadering tot president Milosevic. In een formele reactie prees de Joegoslavische regering Agani als een man van de dialoog.

Sceptisch
Westerse regeringen reageerden sceptisch. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Cook omschreef de dood van de 66-jarige socioloog als ,,het jongste voorbeeld van Servische wreedheid en barbarij''. Leiders van het UCK beschuldigden de politie van de moord.

Agani's zoon heeft verklaard dat de Servische politie zijn vader donderdag uit de trein heeft gehaald toen hij probeerde Kosovo te ontvluchten.

Een naar Skopje uitgeweken familielid, dat anoniem wil blijven, bevestigde dit verhaal. "Agani zat met vrouw en zoon op de trein die van de Servische autoriteiten van de grensplaats Blace weer naar Pristina moest terugkeren. Bij het dorp Lipljane stopten ze de trein en haalden hem van boord."

Agani was een van de vijf intellectuelen van wie de NAVO eind maart nog per abuis had verklaard dat zij door de Serviërs waren vermoord. (Reuters/AFP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.