De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
10 mei 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[KPN]
[Prive Roddelbox]
[ABN AMRO]
[Autosite]

Chinezen keren zich fel tegen het Westen

Van een medewerker - PEKING, maandag

Peking en tal van andere Chinese steden zijn het weekeinde het toneel geweest van massale studentenprotesten tegen het onbedoelde NAVO-bombardement van de Chinese ambassade in Belgrado, afgelopen vrijdagnacht, waarbij zeker vier mensen omkwamen.

Uit het feit dat de Chinese vice-president Hu Jintao op de televisie verklaarde dat de regering vierkant achter het protest staat kan worden afgeleid dat Peking nauw betrokken was bij de organisatie van de demonstraties.

In Peking sneuvelden ruiten van de Amerikaanse, Britse en Albanese ambassade. Het was de meest gewelddadige actie tegen diplomaten sinds de Culturele Revolutie van 1966 tot 1976. Toen werd de Britse ambassade door rode gardisten in de brand gestoken. In Chengdu, in de provincie Sichuan, ging de woning van de Amerikaanse consul in vlammen op.

Washington besloot gisteren de ambassade in Peking en de vier consulaten elders in China voorlopig te sluiten. Hoewel de Chinese woede zich nog niet heeft gericht tegen Amerikaanse burgers heeft het minister van Buitenlandse Zaken aangeraden voorzorgsmaatregelen te treffen.

Rode vlaggen
Duizenden studenten waren zaterdag in bussen naar de Amerikaanse en Engelse ambassade in de Chinese hoofdstad gebracht. De demonstranten droegen rode vlaggen en spandoeken met leuzen als 'Weg met het Amerikaanse imperialisme'. De ongelooflijk snelle organisatie van de protesten was nooit mogelijk geweest zonder toestemming en medewerking van de overheid.

Een paar uur nadat vice-president Hu Jintao gisteren op tv namens de Chinese overheid het bombardement van de ambassade in Belgrado als een "barbaarse daad" had veroordeeld, kwam er een einde aan de zorgvuldig georkestreerde demonstraties.

Vooral de Amerikaanse president Bill Clinton moest het ontgelden. In talrijke karikaturen werd hij afgeschilderd als Hitler. "Wij zijn hier gekomen met drie eisen: stop de bombardementen, straf degenen die er verantwoordelijk voor zijn en compenseer het Chinese volk", aldus een verhitte student van de Peking Universiteit.

Toen de studenten weer per bus naar de campussen vertrokken, gingen andere demonstranten door met hun protest. Deze spontane actie had een veel grimmiger karakter. Ondanks een poging van de politie om de straten voor de Amerikaanse ambassade te ontruimen, drongen een groot aantal mensen tot aan de poort door.

Opgejut
Overal werd naar stenen gezocht en gemikt op ramen en lampen, die in groten getale sneuvelden. Daarna ging de opgejutte menigte naar de Britse ambassade. Onder luid geschreeuw, 'Weg met de slaafse hond van Amerika!', werden opnieuw stenen gegooid.

"Wat zou jij doen als iemand het mes op je keel zet?" riep een demonstrant, die net een stuk trottoir in de richting van een Engels busje had gegooid. Een gebrul brak onder de toeschouwers uit toen het busje werd getroffen. Volgens veel demonstranten hadden de Verenigde Staten de Chinese ambassade in Belgrado opzettelijk gebombardeerd.

Ook gisteren werd weer massaal voor de Amerikaanse ambassade en diverse consulaten, waaronder die van Nederland, gedemonstreerd. Het aantal rode vlaggen en spandoeken was zelfs vertienvoudigd. In Kanton werd de voordeur van het Duitse consulaat ingetrapt en werden binnen grote vernielingen aangericht. Ook alle ramen sneuvelden. De Chinese politie keek toe, maar greep niet in.

Even worden de felle demonstraties voor de Amerikaanse ambassade in Peking onderbroken om op adem te komen. Dit geldt niet alleen voor de duizenden studenten, maar ook voor de agenten die de protesten tegen het NAVO-bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado de hand moeten houden.

FOTO: AFP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.