De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
10 mei 1999

 


 
 
 
 
 
 
 

NAVO-blunder door spion

door Guido van de Kreeke - BRUSSEL, maandag

De NAVO is door een blunder van een spion in Belgrado in grote verlegenheid gebracht. Door de foute informatie bombardeerde de verdragsorganisatie afgelopen vrijdagnacht de Chinese ambassade in de Joegoslavische hoofdstad.

Deze miskleun, die vier doden en een aantal gewonden tot gevolg had, zorgde in China voor grootscheepse en soms gewelddadige acties tegen de Verenigde Staten.

De blunder is een forse tegenslag voor het Westen en Rusland, die vorige week in Bonn tijdens de bijeenkomst van de zeven rijkste westerse landen en Rusland, de G8, een akkoord bereikten over de basisprincipes voor een politieke oplossing van de oorlog in Kosovo. Om tot actie over te gaan is een VN-Veiligheidsresolutie nodig. Maar de vraag is of China, die in de raad een vetorecht heeft, daar nog aan mee wil werken.

Spijt
De Amerikaanse president Bill Clinton en NAVO-secretaris-generaal Javier Solana hebben Peking hun verontschuldigingen voor het bombardement aangeboden. "Het was een tragische fout. Ik wil mijn welgemeende spijt en mijn condoleances aan zowel de Chinese leiders als aan het Chinese volk aanbieden", aldus Clinton.

Er komt een onderzoek hoe deze nachtmerrie voor de NAVO heeft kunnen gebeuren. De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, en CIA-directeur, George Tenet, verklaarden dat niet alleen verkeerde informatie werd aangeleverd, maar dat het verplichte nadere selectieproces voordat doelen worden gebombardeerd niet het goede resultaat heeft gehad.

De militaire NAVO-woordvoerder, generaal Walter Jertz, zei dat de NAVO dacht het Joegoslavische directoraat voor wapenaankopen te bombarderen. Tegelijkertijd met de Chinese ambassade werd het hoofdkwartier van de Arkan Tigers, dat tegenwoordig in hotel Joegoslavië is gevestigd, bestookt.

Propaganda
Ook hier haalde Belgrado propagandistisch voordeel uit. De beruchte paramilitaire leider Arkan verklaarde demonstratief staande voor het brandende gebouw, dat geen van zijn mannen binnen was, omdat zij allemaal in Kosovo klaar stonden om NAVO-grondtroepen op te vangen.

De Russische president Boris Jeltsin heeft het bombardement op de Chinese ambassade een flagrante schending van het internationale recht genoemd. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, zegde onmiddellijk een driedaags bezoek af dat hij aan Londen zou brengen.

Maar Jeltsins speciale afgezant voor de Balkan, Viktor Tsjernomyrdin, zette zijn internationale bemiddelingspogingen onverkort voort en was dit weekeinde in Duitsland voor overleg met bondskanselier Gerhard Schröder en de zojuist door de VN-secretaris-generaal Kofi Annan aangestelde persoonlijke gezant Carl Bildt. Tsjernomyrdin sprak er ook met de gematigde Albanese leider Rugova.

Op verzoek van Schröder en Bildt is Tsjernomyrdin vervolgens niet naar Belgrado afgereisd. Hij zei dat het vredesplan nog onvoldoende is uitgewerkt om het daar te bespreken. Bondskanselier Schröder gaat deze week naar Peking om de Chinese leiders persoonlijk tekst en uitleg te geven over de NAVO-aanvallen en ze mogelijk bij het vredesproces te betrekken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.