De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
10 mei 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Compu'Train]
[Matchbank]
[CMG]
[Gouden Gids]
[World OnLine]
[Hi Prepay]

Snel overleg met banken
over de joodse tegoeden

door Jos Hagers - AMSTERDAM, maandag

Na de schokkende onthulling over de miljardenroof van joodse bezittingen tijdens de Duitse bezetting van ons land gaat het Centraal Joods Overleg (CJO) nog deze week met voorzitter Hein Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) praten.

Blocks deed dit weekeinde in een tv-actualiteitenprogramma de toezegging dat de banken, die in de oorlogsjaren op grote schaal in gestolen joodse aandelen en effecten hebben gehandeld, de een procent extra provisie die zij daarvoor ontvingen met rente zullen terugbetalen voor een door de joodse gemeenschap te bepalen 'goed doel'. Dit zodra er een redelijk objectieve schatting kan worden gemaakt, aldus Blocks.

Voorzitter Joop Soesan van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Joods Bezit, die afgelopen zaterdag in onze krant de totale waarde van het totale tijdens de oorlog in Nederland gestolen joodse bezit op zo'n 20 tot 40 miljard gulden schatte, noemde dit weekeinde het aanbod van de NVB-voorzitter "flauwekul".

"Het gaat om een miljarden-affaire, dus moet de joodse gemeenschap zich niet met een fooitje af laten schepen. Het heeft pas zin om met de banken te gaan praten wanneer zij zich bereid tonen om de onderste steen boven te halen en meewerken aan een nader onderzoek.

De handel in gestolen effecten is maar een klein onderdeel; er is veel meer aan de hand. De banken hebben jarenlang goede zaken kunnen doen en winst kunnen maken, dankzij niet opgeëiste joodse tegoeden", aldus Jaap Soesan, die met zijn stichting mede de aanzet gaf voor het onderzoek van de historicus Gerard Aalders.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.