De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
10 mei 1999

 


[Matchbank]
[Hi Prepay]
[Gouden Gids]
[World OnLine]
[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Compu'Train]

Netelenbos: Proef
met rekeningrijden
rondom één stad

Van onze verslaggevers - DEN HAAG, maandag

Minister Netelenbos (Verkeer) heeft voor het eerst toegegeven dat haar omstreden plannen voor rekeningrijden volstrekt onvoldoende gesteund worden door burgers en bedrijfsleven.

De PvdA-bewindsvrouw maakt daarom een forse ommezwaai in haar plannen. Zij wil nu eerst een proef starten met rekeningrijden rond een van de vier grote steden, in plaats van overal in de Randstad vanaf 2001 tol te heffen in de ochtendspits.

Als uit die proef blijkt dat de files fors afnemen, dan volgen ook de andere grote steden, zo heeft de minister bedacht. Eerder gaf zij te kennen dat het systeem weer ontmanteld wordt als het niet blijkt te werken in de praktijk.

De Tweede Kamer reageert voorzichtig positief op het plan, maar waarschuwt wel dat de grote steden wellicht niet willen meewerken omdat het negatieve gevolgen kan hebben voor de 'uitverkoren' stad.

Bezwaren VVD
Netelenbos heeft haar voorstel vastgelegd in een brief aan haar collega's in het kabinet. Naar verluidt kan het voorstel daar op sympathie rekenen omdat het deels tegemoetkomt aan de grote bezwaren van coalitiepartij VVD. PvdA en D66 steunen het rekeningrijden, dat is vastgelegd in het regeerakkoord, wel volledig.

VVD-woordvoerder Hofstra is blij dat Netelenbos niet langer doof is voor alle kritiek. Hij verwacht dat het wetsvoorstel door de jongste ontwikkelingen nu zeker niet meer vóór de zomervakantie in de Kamer besproken zal worden.

CDA-Kamerlid Leers noemt het "een goede stap" dat de minister bereid is tot experimenten.

PvdA-woordvoerder Van Heemst ziet ook de bezwaren van de grote steden, maar vindt de actie van Netelenbos desondanks wel "een goed idee". D66'ster Giskes wil niet reageren omdat zij geen behoefte heeft aan "als, als etcetera-discussies".

De ANWB, die al sinds januari actie voert tegen het gewraakte plan, reageert uiterst verbaasd op de plotselinge ommezwaai van Netelenbos. "Wij hebben altijd geroepen dat er in Nederland geen draagvlak bestaat voor de elektronische tolheffing. Nu ziet zij dat opeens ook in. Het is een miraculeuze verandering van de bewindsvrouw, die de ANWB maandenlang heeft beticht van demagogie", aldus directeur Paul Nouwen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.