Noord-Limburg delft het 'witte goud'
door Jan Gerstmeyer - VENLO, maandag
In de Maaspoort in Venlo is het afgelopen weekeinde
het aspergeseizoen officieel van start gegaan met een groot diner voor
vertegenwoordigers van Noordlimburgse gemeenten, de Kamer van
Koophandel en Fabrieken voor Noord- en Midden-Limburg, de LLTB,
kamerleden en tal van genodigden. Mr. B.J.M baron van Voorst tot Voorst
reikte de Prix d' Asperge 1999 uit aan Nunhems Zaden BV in Haelen.
Burgemeester dr. J.J.Schrijen van Venlo was de uitstekende gastheer van
deze avond.
Het witte goud van noord-en midden-Limburg genereert een
economische waarde van rond de f 100 miljoen en dat wilde men graag
weten.
De schouwburg was deze avond omgetoverd in een
asperge-paradijs. Zelfs de bloemstukken op de chique gedekte tafels
hadden iets met asperges van doen. De tafels waren gesponsored door
bedrijven uit de omgeving ,zoals Océ, ING bank, een groep van
Transporteurs, die Venlo op de Europese kaart wil zetten en de telers
van het witte goud.
Mr. Asperge zelf, Herman van Ham, gaf op Pierre
Janssen-achtige wijze uitleg bij het voortreffelijke door de
keukenbrigades van Valuas en De Hamert bereidde diner.
Slier of sleep
Groene asperges, gestoomde asperges, slier- of
sleepasperges en een dessert van gecarameliseerde asperges. Daarbij een
Bourgogne Blanc 1997, een Haut Medoc en een Chateau La Caussade 1995.
Met Herman van Ham en zijn echtgenote zijn we de
volgende dag per pontje de Maas overgestoken om een bezoek te brengent
aan De Locht , het Nationaal Aspergemuseum, in Horst-Melderslo.
Wil men weten wat de asperge voor bijzondere krachten
geeft en wat deze lekkernij voor Limburg betekent dan is een bezoek aan
De Locht, een aspergeboerderij in originele staat met bedstede en
koffiekamer op de deel, aante raden.
Bij Herman van Ham thuis hebben we dit goudgerande
weekendje Limburg afgesloten met asperges met zalm en daarbij een
gekoelde Chardonnai..
Kooktip
Tot slot een kooktip van Mr. Asperge, Herman
van Ham:
Lég de asperges in een pan (ze mogen niet
staan, want dan kunnen ze inzakken). Breng ze met wat zout en een
klontje boter langzaam aan de kook. Laat 2 minuten koken. Daarna ,
deksel op de pan laten en 20 minuten laten nagaren. Een beetje
peterselie of dille erover en een lekker botersausje. Smakelijk eten .
|