De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
10 mei 1999

 


[Compu'Train]
[Matchbank]
[World OnLine]
[Hi Prepay]
[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Gouden Gids]

Noord-Limburg delft het 'witte goud'

door Jan Gerstmeyer - VENLO, maandag

In de Maaspoort in Venlo is het afgelopen weekeinde het aspergeseizoen officieel van start gegaan met een groot diner voor vertegenwoordigers van Noordlimburgse gemeenten, de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Noord- en Midden-Limburg, de LLTB, kamerleden en tal van genodigden. Mr. B.J.M baron van Voorst tot Voorst reikte de Prix d' Asperge 1999 uit aan Nunhems Zaden BV in Haelen. Burgemeester dr. J.J.Schrijen van Venlo was de uitstekende gastheer van deze avond.

Het witte goud van noord-en midden-Limburg genereert een economische waarde van rond de f 100 miljoen en dat wilde men graag weten.

De schouwburg was deze avond omgetoverd in een asperge-paradijs. Zelfs de bloemstukken op de chique gedekte tafels hadden iets met asperges van doen. De tafels waren gesponsored door bedrijven uit de omgeving ,zoals Océ, ING bank, een groep van Transporteurs, die Venlo op de Europese kaart wil zetten en de telers van het witte goud.

Mr. Asperge zelf, Herman van Ham, gaf op Pierre Janssen-achtige wijze uitleg bij het voortreffelijke door de keukenbrigades van Valuas en De Hamert bereidde diner.

Slier of sleep
Groene asperges, gestoomde asperges, slier- of sleepasperges en een dessert van gecarameliseerde asperges. Daarbij een Bourgogne Blanc 1997, een Haut Medoc en een Chateau La Caussade 1995.

Met Herman van Ham en zijn echtgenote zijn we de volgende dag per pontje de Maas overgestoken om een bezoek te brengent aan De Locht , het Nationaal Aspergemuseum, in Horst-Melderslo.

Wil men weten wat de asperge voor bijzondere krachten geeft en wat deze lekkernij voor Limburg betekent dan is een bezoek aan De Locht, een aspergeboerderij in originele staat met bedstede en koffiekamer op de deel, aante raden.

Bij Herman van Ham thuis hebben we dit goudgerande weekendje Limburg afgesloten met asperges met zalm en daarbij een gekoelde Chardonnai..

Kooktip
Tot slot een kooktip van Mr. Asperge, Herman van Ham:

Lég de asperges in een pan (ze mogen niet staan, want dan kunnen ze inzakken). Breng ze met wat zout en een klontje boter langzaam aan de kook. Laat 2 minuten koken. Daarna , deksel op de pan laten en 20 minuten laten nagaren. Een beetje peterselie of dille erover en een lekker botersausje. Smakelijk eten .






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.