De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
10 mei 1999

 


[Compu'Train]
[CMG]
[World OnLine]
[Gouden Gids]
[Hi Prepay]
[BOL, voor al uw boeken]
[Matchbank]

Politie kritisch over
verlaging
van alcoholgrens

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, maandag

Politie en justitie zijn zeer kritisch over het kabinetsplan om de alcoholgrens voor beginnende automobilisten te verlagen naar 0,2 promille.

Het kabinet heeft besloten dat iedereen die zijn rijbewijs haalt, ongeacht de leeftijd, de eerste vijf jaar zo onervaren is, dat er omgerekend slechts één glas bier genuttigd mag worden voorafgaand aan een autorit. Na die periode geldt de alcoholgrens van 0,5 promille die nu voor iedereen geldt.

Doel van dit plan is het aantal ongelukken, met name die met dodelijke afloop, te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat onervaren, veelal jongere automobilisten veel bij dergelijke ongevallen betrokken zijn.

Controles
Politie en justitie onderschrijven dat doel, maar vrezen dat de verscherpte aandacht voor de nieuwe 0,2-promillegrens ertoe leidt dat de zwaardere drinkers vaker door de controles heen glippen als de handhavingscapaciteit niet fors wordt vergroot.

Bovendien, zo melden bronnen, leidt dit kabinetsvoorstel tot onduidelijkheid en rechtsongelijkheid, zeker nu in Europees verband juist een algemene alcoholgrens van 0,5 promille van kracht is geworden.

De nieuwe maatregel is een compromis tussen de betrokken ministers. PvdA- en D66-bewindslieden wilden de alcoholgrens voor iedereen naar 0,2 promille verlagen. De VVD-ministers voelden daar helemaal niets voor.

De strengere alcoholnorm is gekoppeld aan de invoering van het tijdelijk rijbewijs, waar minister Netelenbos (Verkeer) aan werkt. Ook dit rijbewijs is voor alle beginnende automobilisten. Bij dit rijbewijs wordt gewerkt met strafpunten, afhankelijk van de overtredingen die iemand maakt.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) noemt de lagere alcoholgrens "zeker een stap in de goede richting" om het alcoholmisbruik in het verkeer verder aan te pakken. Het zal "een belangrijke positieve invloed" hebben op de verkeersveiligheid van jongen en onervaren bestuurders. Bij jongeren tot 25 jaar neemt de kans op een ongeluk al behoorlijk toe bij een geringe hoeveelheid alcohol. VVN denkt dat jonge automobilisten de maatregel steunen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.