[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw boeken]

FC Den Bosch heeft ook wel eens ongeluk

door Mascha Kramer - DEN BOSCH, maandag

De Toto Divisie bloedde bijna vroegtijdig dood. Koploper FC Den Bosch had het duel tegen de nummer vier van de ranglijst, Excelsior, halverwege al in de zak. Na de benutte strafschop van Harry van der Laan (3-1) in de 65e minuut leek er, in aanloop naar de titel, geen vuiltje aan de lucht voor de titelfavoriet. Domme pech, concentratieverlies en persoonlijke blunders hielpen de grote voorsprong op de nummer twee FC Groningen echter om zeep. Vooral de misser van FC Den Bosch-doelman Maikel Aerts - één minuut voor tijd liet hij een schot van Michiel Sol op wel heel sullige wijze uit zijn handen glippen (3-3) - zorgt ervoor dat de rest van het wedstrijdschema niet alleen voor de statistieken afgewerkt moet worden.

Eén kanttekening: FC Groningen moet vanavond wel in eigen huis winnen van Heracles Almelo om de achterstand op FC Den Bosch terug te brengen tot zes punten. Normaliter zou de ploeg uit Almelo geen al te hoge horde zijn voor de runner-up, ware het niet dat de formatie van Theo Vonk momenteel goed in vorm is. De laatste vier wedstrijden werden gewonnen, waaronder het competitieduel tegen FC Den Bosch.

De Brabanders lieten tot verbazing van een ieder ook weer punten liggen in het duel tegen Excelsior. Totaal onnodig. Want tot een kwartier voor tijd had FC Den Bosch de volle winst nog stevig in handen. De Rotterdammers namen in eerste instantie een voorsprong via een goal van Volkan Kahraman in de 12e minuut. Daar ging een verdedigende fout van de Bosschenaren aan vooraf: de Oostenrijker ontsnapte vrij simpel aan zijn directe belagers, kwam vogelvrij voor doelman Aerts en kon de voorzet van Raymond de Waard simpel inschieten.

De klasse van de koploper was de daaropvolgende 25 minuten duidelijk zichtbaar. Met routiniers als Jan Michels en Harry van der Laan zwichtten de Rotterdammers uiteindelijk in de 37e minuut voor de Brabantse druk. De topscorer van de Toto Divisie (25 goals) legde aan, Michels rondde af met zijn hoofd (1-1). Een minuut later was de voorsprong voor FC Den Bosch een feit, nadat Van der Laan een one-man-show weggaf en Excelsior-doelman Carlo L'Ami kansloos liet.

Een handsbal in het strafschopgebied van Michael van der Kruis leek het definitieve einde van Excelsior in te luiden. Hoewel Van der Laan de toegewezen strafschop inderdaad benutte aan, liet het Brabantse collectief na dit wapenfeit de teugels te veel vieren. Excelsior-spits Geert den Ouden mocht via een hoekschop van Remco Heerkens de aansluitingstreffer inkoppen. De koploper verzuimde het simpele credo 'dichtspijkeren en uitspelen' te volgen. Michiel Sol legde van 25 meter aan. Hoewel Aerts in beste positie was, liet de doelman de bal heel knullig uit zijn handen vallen. Het onverwachte gelijkspel kwam ook bij trainercoach Martin Koopman onaangenaam aan. Reden tot paniek lachte hij echter weg. "Dit is geen dalletje. Gewoon domweg pech in de laatste minuten."

Het houdt de Toto Divisie in deze fase van de competitie in ieder geval nog een beetje spannend.

• Go Ahead Eagles denkt na de zege in Veendam voorzichtig aan de nacompetitie. In de vierde periode boert de formatie uit Deventer goed en trainer Jan van Staa gokt met een subtop-klassering op een toegangsbewijs. "Je weet het in Deventer nooit. Er is dan ruimte voor extra investeringen."

Veendam miste agressiviteit in de frontlinie. Daardoor bleef GA Eagles eenvoudig overeind. In een saaie eerste helft kroonde Krüzen zich een killer met twee doelpunten. Iets wat Veendam miste na de pauze. Een uur wanhoopsvoetbal leverde geen gelijkmaker op. GA Eagles weigerde te profiteren van de ruimte achter de Veendamse defensie waardoor het bij 1-2 bleef. "Het is schandalig. Je kunt wel vijf spitsen opstellen, maar zo win je nooit", brieste Azing Griever. De rol van Veendam is met dit verlies in de vierde periode uitgespeeld.

• Kurt Thysbaert heeft zijn contract bij Eindhoven met een jaar verlengd. De Belg, eind van dit seizoen transfervrij, is bezig aan zijn derde seizoen bij de tweede club uit Eindhoven.

• Doelman Bryan van Loo van zondaghoofdklasser Stevo staat in de belangstelling van Heracles Almelo. De betaald voetbalclub heeft concurrentie van FC Utrecht, dat zich al eerder voor de keeper meldde.

• Veendam-speler Joop Gall, die aan het einde van het seizoen een punt zet achter zijn voetbalcarrière, is volgend seizoen trainer van de Groninger vierdeklasser De Vogels. De 35-jarige Gall is in het bezit van diploma oefenmeester 2.

• De Oostenrijker Rolf Landerl is de komende twee weken op proef bij Emmen. De 24-jarige aanvaller is bij AZ op een zijspoor geraakt. Emmen bekijkt of Landerl de vertrekkende Fin Mika Nurmela kan opvolgen.

FC Den Bosch - Excelsior 3-3 (2-1).12. Kahraman 0-1, 37. Michels 1-1, 38 Van der Laan 2-1, 65. Van der Laan 3-1 (strafschop), 77. Den Ouden 3-2, 89. Sol 3-3. Scheidsrechter: Gerritsen. Toeschouwers: 4191. Gele kaart: Verhagen (Den Bosch), Sol (Excelsior).

Veendam - Go Ahead Eagles 1-2 (1-2).13. Adams 1-0, 14. Krüzen 1-1, 22. Krüzen 1-2. Scheidsrechter: Karremans. Toeschouwers: 4157. Gele kaart: Postma, Van der Vlag (Veendam), Krüzen (Go Ahead Eagles).

VVV - Telstar 3-3 (1-2).2. Graef 1-0, 33. Dibi 1-1, 36. De Ridder 1-2, 60. Linssen 2-2 (strafschop), 68. Graef 3-2, 78. De Waard 3-3. Scheidsrechter: Van Dongen. Toeschouwers: 1950. Rode kaart: 60. Janssen (Telstar/2x geel). Gele kaart: Koenen (VVV), Aerts, Henar (Telstar).

Eindhoven - Volendam 3-2 (1-0).27. Zuurman 1-0, 50. Van Gils 2-0 (strafschop), 59. Zuurman 3-0, 67. Rose 3-1, 83. Bartele 3-2. Scheidsrechter: Oskam. Toeschouwers: 2100. Zwolle - TOP 1-0 (0-0). 48. Van der Haar 1-0. Scheidsrechter: Schuurmans. Toeschouwers: 2850. Gele kaart: Roelofsen en Slot (Zwolle), Stock, Jordan (TOP).

Dordrecht'90 - Emmen 1-0 (1-0).40. Summerville 1-0. Scheidsrechter: Luyten. Toeschouwers: 1100. Helmond Sport - RBC 3-3 (1-1). 8. Kooistra 1-0, 15. Lammers 1-1, 54. Taihuttu 2-1, 60. Kooistra 3-1, 72. Lammers 3-2, 79. Penders 3-3. Scheidsrechter: Don. Toeschouwers: 2339. Gele kaart: Dassen, Manders (Helmond Sport).

Haarlem - ADO Den Haag 0-1 (0-1).12. Laguna Burgos 0-1. Scheidsrechter: Koopman. Toeschouwers: 1882. Rode kaart: 83. Hasselbaink (Haarlem). Gele kaart: Van de Broek, Carilho (Haarlem).