De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
12 april 1999

 


[Prive Roddelbox]
[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]
[Netevents]

ME verrast ruim 130 Vitesse-fans

Van onze verslaggever - AMSTERDAM, maandag

Ruim 130 Vitesse-supporters, waarvan velen al weken voor overlast zorgden, zijn zaterdagavond na afloop van de voetbalwedstrijd tegen FC Twente op een spectaculaire manier aangehouden door 140 ME'ers die zich hadden verscholen in stadsbussen.

De Arnhemse Vitesse-aanhangers, waarvan een deel volgens voorzitter Karel Aalbers behoort tot de nieuwe harde kern van Vitesse, zochten de afgelopen wedstrijden voortdurend ruzie. Ze molesteerden stewards van Vitesse en vielen supportersbussen voortdurend lastig.

Na afloop van de wedstrijd tegen de Twentse eredivisieclub veroorzaakten de fans opnieuw overlast. Toen zij na oproepen van de stewards en de politie niet wilden vertrekken kwamen de ME'ers uit de gewone stadsbussen die op het terrein van de Gelredome stonden en omsingelden 135 supporters, waaronder 55 minderjarigen en een vrouw.

De politie had tot middernacht de handen vol om de vandalen naar het politiebureau te brengen. Op grond van artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht (weigeren van een ambtsbevel) kregen de minderjarige supporters een boete van 250 gulden en de meerderjarigen een van 400 gulden.

Wetswijziging
Als het aan minister Peper (Binnenlandse Zaken) ligt komt er spoedig een wetswijziging zodat voetbalvandalen en relschoppers voortaan preventief kunnen worden opgepakt op aanwijzing van burgemeesters.

Peper bespreekt zijn wetsvoorstel binnenkort in de ministerraad. Het is de bedoeling dat de maatregel al tijdens het EK-2000 in werking treedt, zodat ernstige ordeverstoringen kunnen worden voorkomen.

ADO
De Haarlemse politie arresteerde gistermiddag uit angst voor rellen rond de voetbalwedstrijd Haarlem-ADO Den Haag zevenentwintig Haagse supporters.

Een deel van de aanhangers van de Haagse club had geen toegangsbewijs voor de wedstrijd waardoor de politie vermoedde dat de fans slechts waren gekomen om onrust te zoeken.

Na overleg met de Haarlemse burgemeester Pop werd voor de wedstrijd besloten een noodbevel in te stellen, waardoor ADO-supporters zonder plaatsbewijs de toegang tot Haarlem werd ontzegd.

Dertien Hagenaars weigerden echter te vertrekken en werden meteen ingerekend. Later volgden nog veertien aanhoudingen. Het ging om supporters die eerst wel richting huis gingen, maar die later via een omweg alsnog het stadion wisten te bereiken. De betrokkenen kregen een proces-verbaal en wacht mogelijk een stadionverbod.

Willem II
Ook na afloop van de voetbalwedstrijd Willem II-AZ had de politie zaterdagavond handenvol werk om de orde te handhaven. De Tilburgse agenten hielden diverse supporters aan.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.