De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
12 april 1999

 


[Netevents]
[ABN AMRO]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw boeken]

Heilig vuur snel gedoofd

door Henk Evenblij - ARNHEM, maandag

Een homerisch gelach ontsteeg zaterdagavond het Gelredome toen bleek dat er onder de rook van de Arnhemse voetbaltempel ergens een schoorsteenbrandje woedde. Het schaterlachen was van korte duur, want Vitesse zag FC Twente tenslotte een kostbaar gelijkspel (1-1) uit het vuur slepen. Een dijenkletser zagen de 25.000 fans allerminst. Twente had zakken cement meegenomen en metselde voor doelman Sander Boschker met succes een levende muur op. Vitesse daarentegen wilde wel, maar miste de intelligentie om in de slotfase een overtalsituatie uit te buiten toen de met kaarten wapperende Herman van Dijk Tukker André Karnebeek naar de kleedkamer had gestuurd.

Een hard gelag voor Vitesse dat dus geen profijt trok uit de remise die Champions League concurrent PSV een dag eerder met MVV overeen kwam. "We hebben niet kunnen profiteren van het gelijkspel van PSV", zei coach Herbert Neumann zuur. "Het is nu zaak rust te pakken om er vrijdag weer te staan tegen Heerenveen."

Behoudens de eerste helft kon de Duitser onmogelijk content zijn met het tweede part. "We wisten ons geen goede kansen meer te creëren; zelfs tegen tien man was de balcirculatie te laag. Jammer, want voor rust speelden we in een hoog tempo en werd er agressief gevoetbald."

Het had alles te maken met de overlevingstactiek van Twente, dat na een uur pas echt gevaarlijk werd en prompt wist te scoren. De voormalige Oost-Duitser Hans Meyer moest wel handelen, zo nijpend werd op een gegeven ogenblik de situatie na de 1-0 van Arco Jochemsen. Johnny Bosman heette de talisman van Meyer. De 34-jarige spits kwam voorin de volstrekt eenzame Jan Vennegoor of Hesselink assisteren. Met succes! De nieuwe aanwinst van AZ stond nog geen twee minuten in het veld of de gelijkmaker was geboren. Dat Bosman het na dit seizoen verder voor gezien houdt in Tukkerland is niet zo vreemd. Omdat Bosman en Vennegoor of Hesselink volgens Meyer niet samen kunnen spelen, strijkt Bosman noodgedwongen zijn geld via de reservebank op.

"Als we hier met 2-1 hadden verloren, dan had ik mijn verontschuldigingen moeten aanbieden", zei Meyer en hij doelde daarmee op het handbremsen fussball van zijn ploeg. "We speelden niet vrij, niet moedig", wist de Twente-trainer, "al de hele lente niet. Maar ik denk dat dit punt toch wel verdiend was."

Ach ja, voor welke trainer dan ook zit er altijd wel een deksel op een potje...

Is het spel voor Bosman over, ook de twee jaar jongere John van den Brom kan het voorlopig wel shaken . De routinier kampt nog steeds met de naweeën van een zware knie-operatie. Volgens Neumann komt 'Mister Vitès' momenteel zo'n beetje alles tekort. "John heeft weken niet getraind en gespeeld. Hij is niet fit en komt daardoor maar niet op zijn niveau. Op dit moment kan hij niet spelen. Niet als aanspeelpunt op het middenveld of in de spits."

Dat is op z'n zachtst gezegd heel merkwaardig omdat Vitesse juist in een periode waarin de prijzen worden verdeeld, verlegen zit om een type als Van den Brom. Hij mag dan wel aan kwaliteit hebben ingeboet, voetballen, het spelletje zien, zal deze ex-international nooit verleren. Hij kan een ploeg op sleeptouw nemen en juist tegen Twente had men zijn ervaring kunnen gebruiken. Pas vijf minuten (!) voor tijd mocht 'Brom' toch zijn trainingspak uitdoen. Maar dat was te laat voor een speler die weliswaar tot het meubilair van Vitesse gerekend mag worden, maar door zijn trainer als nummertje zoveel van de 26 contractspelers wordt gezien.

Het niemendalletje aan de boorden van de Rijn kende schrikbarend weinig hoogtepunten. Na een half uur vuurde Jochemsen raak (1-0), iets na het uur zorgde Vennegoor of Hesselink voor de 1-1 eindstand. Bijna sloop Twente nog met de winst weg, maar de kopbal van veteraan Bosman miste kracht. De andere veteraan (Van den Brom) kreeg daar niet eens de kans toe.


Vitesse-FC Twente 1-1 (1-0). 32. Jochemsen 1-0; 62. Vennegoor of Hesselink 1-1. Scheidsrechter: Van Dijk. Toeschouwers: 25.000. Gele kaart: Kuiper, Van Hintum, Kreek (Vitesse); Sobiech en Hulshoff (Twente). Rode kaart: Karnebeek (2x geel).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.