De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
12 april 1999

 


[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]
[Prive Roddelbox]
[Netevents]

Feyenoord op weg naar dubbel

ROTTERDAM, maandag

De vraag is allang niet meer óf Feyenoord kampioen wordt, de vraag luidt alleen nog wannéér. Na de 4-2 zege op FC Utrecht hebben de Rotterdammers nog slechts acht punten nodig uit zeven duels en dat betekent in de praktijk, dat de koploper zich deze maand zonder meer laat huldigen. De lijstaanvoerder laat zich door weinig meer uit het veld slaan. Sterker; een valse start maakt extra krachten vrij. Dat werd gisteren tegen FC Utrecht wel bewezen. De gasten kwamen binnen 20 minuten met 0-2 voor maar gingen kansloos onderuit. "De ploeg is erg volwassen. Feyenoord is straks de terechte kampioen", legde ook Mark Wotte zich bij de gang van zaken neer.

FC Utrecht bezit de beste spits van Nederland. Michael Mols scoorde niet alleen schitterend 0-1 en later ook 0-2, hij is ook het prototype van de speler, die een team beter laat spelen. Dat heeft hij voor op Julio Ricardo Cruz, de Argentijn van Feyenoord, die veel meer een goalgetter is. Feyenoord had Mols ook graag binnengehaald, maar viste achter het net. "Ik ben niet zo gecharmeerd van Cruz en vind Mols beter dan hem", zei Wotte omonwonden na de 4-2 in de Kuip.

Mols vertrekt aan het eind van het seizoen naar Glasgow Rangers en dat heeft uiteraard veel met geld te maken. "Doodzonde voor Utrecht en het Nederlands voetbal", vond ook Beenhakker. "Wij wilden hem ook dolgraag hebben, maar je praat over miljoenen en miljoenen". Beenhakker kon de redenatie van Wotte best volgen, maar precicieerde het ook. "Mols is al 29, Cruz pas 24. Jonge spelers kunnen niet altijd constant spelen, maar Cruz kan alleen nog maar beter worden".

Cruz was volgens zijn trainer deze week weer aardig in de war gebracht. Notabene in de Feyenoord-krant kwam het bericht, dat hij om opslag had gevraagd en dat dat kon worden uitgelegd als een gemaskeerde poging om straks weg te komen. Het bleek een storm in een glas water. "Hij voelde zich daardoor schuldig naar medespelers en publiek. Maar de intentie is uitgesproken om het contract open te breken en te verlengen", aldus Beenhakker.

Of het veel te doen had met de Zaak is nog maar de vraag, maar Cruz maakte gisteren vooral in de tweede helft een ongeconcentreerde indruk. Feyenoord toont overigens in zijn geheel vaak een wat afwachtende houding als het een wedstrijd ingaat en dat werd tegen FC Utrecht medogenloos afgestraft met twee goals in twintig minuten. John de Jong en Mols hadden de Rotterdammers zelfs definitief op de knieën kunnen brengen maar hielden de ontsnappingsroute voor de ploeg van Beenhakker open.

Juist als Feyenoord achterkomt toont het zich echter weer vaak op zijn sterkst. Ook nu weer, want de Rotterdammers gaven plankgas en maakten in de bruisende Kuip via Tomasson en Bosvelt nog voor rust gelijk: 2-2. Na de pauze viel Mols geblesseerd uit en daarmee werd eigenlijk al het gevaar van FC Utrecht bezworen. De ploeg van Wotte werd nog één keer gevaarlijk via Dirk Kuijt en kon verder wachten op de genadeklap, die kwam via Tomasson (3-2) en Bosvelt (4-2).

De laatste speelde zich niet alleen met de twee treffers in de kijker. Hij werd terecht verkozen tot Man of the Match. "Overkomt me dat ook een keer". Lang kwamen zijn kwaliteiten dit seizoen niet tot zijn recht, omdat hij hangend op rechts puur in dienst speelde van het elftal. Nu, met een spits voor zich (in dit geval Cairo), kan hij als middenvelder veel beter invulling geven aan zijn taken, wat slechts onderstreept werd met de twee puntgave treffers.

Heel Rotterdam is nu gefixeerd op de titel. Die kan volgende week zelfs binnen worden gesleept zonder te spelen, als Vitesse het stevig laat afweten. "Zou een beetje wrang zijn als je het thuis in je eentje op de bank moet vieren", vond Bert Konterman. Terecht merkte Jean Paul van Gastel op, dat de halve finale voor de beker van woensdag momenteel eigenlijk tussen wal en schip valt. Tegen Ajax valt de weg naar de dubbel te verdienen. Een mooie afsluiting van een seizoen, zoals die het laatst in 1984 te bewonderen viel.


Feyenoord - FC Utrecht 4-2 (2-2). 16. Mols 0-1, 21. Mols 0-2, 28. Tomasson 1-2, 41. Bosvelt 2-2, 50. Tomasson 3-2, 80. Bosvelt 4-2. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 36.202. Gele kaart: Graff (Feyenoord), Van der Ree, Zuidam, Schuiteman (FC Utrecht).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.