De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
12 april 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Prive Roddelbox]
[Netevents]
[ABN AMRO]

Van Grunsven met 'Bonnie' op eenzame hoogte

door Valentijn Driessen - DORTMUND, maandag

Hoe ouder, hoe beter. De ruin Bonfire heeft met z'n 16 jaar inmiddels de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, maar is niet weg te slaan uit de top van de werelddressuur. Het paard stond vorige week bij wijze van spreken te springen om met amazone Anky van Grunsven af te reizen naar de Wereldbekerfinale in Dortmund.

Na het geblesseerd afhaken van Olympic TCN Partout reed Van Grunsven in Duitsland op de rug van Bonfire onbedreigd naar de overwinning. "Ik zou 'Bonnie' beledigen als ik hem thuis zou laten. Hij gaat zo graag op concours dat ik hem af en toe zelfs moet beteugelen", aldus de amazone, die de titel overnam van Louise Nathorst. De Zweedse bleek een eendagsvlieg en ging gisteren voortijdig naar huis vanwege een blessure van haar paard Walk on Top.

Alle vijf juryleden hadden Van Grunsven zowel zaterdag bij de Grand Prix als gisteren bij de Kür op Muziek op de eerste plaats gezet. Voorzitter Eric Lette gaf de combinatie gisteren zelfs een 10 voor de pirouette. Die eensgezindheid onder de juryleden bij de dressuur is weleens anders geweest. Zeker als Van Grunsven in Duitsland, het paardenland bij uitstek, aan de start verscheen. "Hoewel het Duitse publiek met altijd fair heeft benaderd. Het zijn kenners, die willen dat de beste ruiter wint, ongeacht nationaliteit."

Volgend jaar, als Indoor Brabant de organisatie van de Wereldbekerfinale voor zijn rekening neemt, heeft Van Grunsven die zorgen niet. Maar ook het afgelopen liet Van Grunsven zich niet afleiden door de omstandigheden waaronder ze moest presteren.

"Gedachtes over Nederland - Duitsland of onjuiste jurybeoordelingen heb ik allang van me afgezet. Ik rijd voor mezelf, daar moet ik voldoening uithalen. Als dat samen gaat met het winnen van prijzen is het mooi meegenomen." Zolang Bonfire de 'drive' heeft, hoeft Van Grunsven niet te vrezen dat ze verdwaalt op weg naar het ereschavot. Eigenlijk is alleen de Duitse combinatie Isabell Werth/Gigolo FRH van vergelijkbaar niveau. Werth stond wel aan de start in Dortmund, maar liet Gigolo thuis. De Hannoveraan wordt gespaard voor het EK in Arnhem. Pas dan krijgen Van Grunsven en Bonfire serieuze concurrentie. De andere Nederlandse amazone, Imke Bartels, bleef met Olympic Barbria op ruime afstand met een bescheiden zesde plaats.

Maar hoe lang kan Bonfire dit hoge niveau vasthouden? Van Grunsven bekijkt het per wedstrijd. "Het heeft geen zin om vooruit te kijken naar de Olympische Spelen van Sydney. We richten ons eerst op het NK en EK komende zomer. Daarna zien we wel verder. Voorlopig oogt hij zowel geestelijk als lichamelijk zo fit als een hoentje."

• Indoor Brabant organiseert volgend jaar de finale van de Wereldbeker dressuur. Tot tevredenheid van de ruiters, die teleurgesteld waren over de organisatie in Dortmund. Het dressuurprogramma werd volledig overschaduwd door het springprogramma, waardoor de ruiters alleen 's ochtends om vijf uur in de hal konden trainen. Daarnaast was de bodem veel te hard en zat de Westfalenhallen met bijna 5000 bezoekers nog niet halfvol.

• Imke Bartels, de tweede Nederlandse deelneemster aan de wereldbekerfinale dressuur, eindigde op Olympic Barbria als zesde. De Brabantse verloor een plaats omdat haar merrie tijdens de Kür op Muziek onder haar wegspoot toen ze schrok van iets op de tribune. "Het leek wel of we op een zandpad door de bossen scheurden", aldus Bartels, die nog strijd om een plaats in de Nederlandse EK-ploeg van bondscoach Jurgen Koschel.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.