De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
12 april 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Prive Roddelbox]
[Netevents]
[ABN AMRO]

Noodlot treft Amsterdam

Van onze basketbalmedewerker - AMSTERDAM, maandag

Topsport is hard en onvoorspelbaar. Dat ondervond de coach van Ricoh/Amsterdam, Ton Boot, het afgelopen weekeinde. Boot was met zijn ploeg hard op weg om de basketbal-landstitel binnen te halen. De Amsterdammers waren onder zijn leiding naar een topvorm gegroeid die hen tot torenhoge favoriet voor het kampioenschap bestempelde. Maar daar kwam zaterdagmiddag verandering in. In de derde ontmoeting voor de halve finales van de play-offs tegen Libertel/EBBC leidde Amsterdam, ogenschijnlijk superieur met 19-10. Toen liep zijn beste speler, de Amerikaan Joe Spinks, een ernstige voetblessure op, die hem waarschijnlijk voor de rest van de play-offs uitschakelde. EBBC profiteerde en won verrassend met 61-68, waardoor het zijn achterstand in de 'best of five-serie' terugbracht tot 2-1.

Een dag later bleek de steeds beter spelende Amsterdamse center Mathieu ten Dam onder het mes te moeten voor een blindedarmoperatie, die hem waarschijnlijk eveneens voor de duur van de play-offs buiten de ploeg zal houden. Aangezien eerder al Bud Greer af moest vallen en de Australiër Scott Whitmore geblesseerd had afgehaakt, heeft Boot voor het restant van de play-offs nog maar zes man over, waarvan Milko Lieverst nog maar nauwelijks is hersteld van een knieoperatie. Een wanhopige Ton Boot: "Het zal toch niet gebeuren dat een jaar keihard werken op deze manier teniet wordt gedaan?"

Een paar meter verderop had EBBC-coach Riley Smith uiteraard geen boodschap aan de Amsterdamse malaise. "Na de thuisnederlaag tegen Amsterdam, afgelopen donderdag, zat iedereen bij ons in zak en as. We hebben daarna de tape van de wedstrijd bekeken en kwamen tot de conclusie dat we het zelf hadden weggegeven. We besloten daarom om wat zaken te veranderen: een ander basisvijftal, met Patrick Cortenraede, Ray Wingard in plaats van ikzelf op het veld en we wilden een groter beroep doen op onze bankspelers. Dat pakte allemaal perfect uit." Amsterdam domineerde aanvankelijk en nam, vooral door Shawn Gray, een 23-12 voorsprong. De zoneverdediging die Riley Smith Amsterdam voortoverde na het uitvallen van Spinks, bleek echter een onoverkomelijk obstakel. De aanval stokte en de verdediging verloor aan scherpte. Dankzij een voortreffelijk spelende Willy Young, die 20 punten en 5 onderscheppingen liet aantekenen, kwamen de gasten vlak na rust voor het eerst op voorsprong (32-33). Daarna hielden de ploegen elkaar, tot twee minuten voor tijd, volstrekt in evenwicht, deels door de verdedigende activiteiten voor EBBC van de 2.21 meter lange Hanno Schoenmakers. Het was echter opnieuw Willy Young die in de slotfase de beslissende acties ondernam. Eerst zette hij met twee schitterende assists zijn ploeggenoten vrij onder de basket voor simpele scores en vervolgens maakte hij een cruciale 'steal' op zijn college-spelverdeler van Amsterdam, Chris McGuthrie. Uit deze actie bracht Bosschenaar Patrick Cortenraede de beslissende 57-61 op het scorebord. Bij EBBC onderscheidden zich verder Tyrone Mack, met 15 punten, Marcel Huybens (13) en Ray Wingard (11). Rolf Franke, Mario Bennes en Mathieu ten Dam hadden ieder 11 punten voor Amsterdam.

Hans Verkerk Keukens/Den Helder kwam als grote overwinnaar uit het weekeinde. Het toonde in het met 103-85 gewonnen duel tegen BS Weert weer een ouderwetse vorm. De ploeg van coach Bob Gonnen plaatste zich hierdoor met 3-0 voor de finale. Toch een verrassende score, gegeven het feit dat eerder dit seizoen vier van de vijf ontmoetingen tegen Weert verloren gingen. De Limburgers boden taaie tegenstand, maar waren niet opgewassen tegen de Helderse overmacht. Met name de tot beste speler van de competitie uitgeroepen Ralph Biggs (23 punten) was ook nu weer een genot om naar te kijken. Hij toonde zich dit seizoen zowel in zijn acties als in zijn houding op het veld een groot sportman. Biggs heeft zich daardoor in de kijker gespeeld bij vele buitenlandse clubs, waardoor de kans dat we ook volgend seizoen weer van hem zullen kunnen genieten, uiterst klein is. Samen met zijn landgenoten Jermaine Young (19 punten en 12 rebounds) en Antwan Smith (19 en 10) was hij niet opgewassen tegen het Helderse collectief, waarbij vooral Nii Nelson Richards (26), John Duggan (22), Chris Mims (19) en Tony Miller (9 punten en 10 assists) uitblonken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.