De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
12 april 1999

 


[V & L informatica]
[BOL, voor al uw boeken]
[Rabobank]
[ING-Bank]
[KPN Business Center]

Jorritsma wijst China op
problemen van bedrijven

Van onze speciale verslaggever Rob Sebes - PEKING, maandag

Achter de schermen zal minister Jorritsma (Economische Zaken) vandaag een aantal grote problemen aan de kaak stellen waarmee Nederlandse bedrijven kampen die de Chinese markt willen opgaan. Jorritsma doet dit tijdens gesprekken met de Chinese vice-premier Li Lanqing en topfunctionarissen van enkele belangrijke ministeries.

Daarmee gaat Jorritsma meteen het diepe in. Gisteren arriveerde zij met een zware Nederlandse handelsmissie in een kil Peking, dat door een deken van smog was bedekt. De bewindsvrouw vindt het handelstekort van maar liefst ƒ6 miljard dat Nederland met China heeft veel te hoog. Daar waar Nederland ruim baan biedt aan de import van Chinese goederen, schermt Peking de thuismarkt nog altijd grotendeels af.

Van onderminister Zhang Xiang (Buitenlandse Handel en Economische Samenwerking) wil Jorritsma weten of de economische hervormingen in China op schema liggen en of Peking bereid is meer buitenlandse bedrijven toe te laten. Ogenschijnlijk heeft China de deur wagenwijd open staan voor westerse ondernemingen. Het enorme land met ruim 1,2 miljard inwoners heeft dringend behoefte aan investeringen van bij elkaar $750 miljard (ƒ1500 miljard) in onder meer weg-, water-, spoor-, vliegveld- en huizenbouw.

De andere kant van de medaille is, dat veel handelingen van buitenlandse bedrijven verplicht via Chinese (staats-)bedrijven moeten lopen. Zo moeten voor de in- en uitvoer nog steeds bepaalde Chinese organisaties worden ingeschakeld. Nederlandse bedrijven zijn deze gedwongen winkelnering spuugzat. Ook kunnen bijvoorbeeld advocatenkantoren zich nog niet vrij vestigen in China. Daarnaast wil Jorritsma dat er vaart komt in de taaie onderhandelingen over een overeenkomst tussen Nederland en China om de wederzijdse investeringen te beschermen.

Bij Li Lanqing zal Jorritsma aandringen op het verstrekken van een licentie aan de ING Groep in de markt van levensverzekeringen. ING is al jarenlang tevergeefs bezig deze licentie te verkrijgen. Kapers op de kust zijn concurrenten uit de Verenigde Staten en Italië. Verder zal Jorritsma onderminister Li Qiyan (Werk en Sociale Zekerheid) duidelijk maken dat er een einde moet komen aan het ontbreken van vakbondsvrijheid in China.

Maar van enige wrevel viel na de aankomst van de Nederlandse delegatie, die vandaag het pad kruist van koningin Beatrix, prins Claus en kroonprins Willem-Alexander, nog weinig te bespeuren. De captains of industry en hun aanhang, bij elkaar zo'n honderd Nederlanders, vormden meteen een 'old boys network'. Met Jorritsma bezochten zij het voormalige keizerlijke Zomerpaleis, waar Shell een paviljoen in eigendom heeft en een receptie gaf. Het was één van de vele bijeenkomsten die deze week worden gehouden en die tot op de minuut nauwkeurig in het draaiboek staan. "Het lijkt wel een militaire operatie", verzuchtte een Nederlandse ambtenaar.

Tijdens de borrel kwamen met een mengeling van respect en ergernis de verhalen los over de onderhandelingskunst van de Chinezen. De trukendoos is oneindig groot. De Nederlandse zakenman moet niet verbaasd staan als hij, met één been in het vliegtuig, alsnog door zijn Chinese tegenspelers wordt teruggeroepen om een nieuw tegenbod in overweging te nemen. Een andere keer moeten ondernemers zeven dagen achter elkaar terugkomen voor onderhandelingen die van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat duren. Zij gaan naar binnen als frisse jongens en komen naar buiten als oude mannetjes, terwijl de Chinezen telkens met aangepaste voorstellen op de proppen komen.

Of Nederlandse bedrijven erin slagen vette contracten in de wacht te slepen, is zeer de vraag. Wel zeker is dat Nederland en China dinsdag tijdens een congres over watermanagement, waarbij Willem-Alexander een toespraak houdt, een 'memorandum of understanding' (MUO) ondertekenen. Daarin belooft Nederland plechtig dat het China zal helpen om de jaarlijkse overstromingen van de grote rivieren in te dammen. Het is de bedoeling dat samenwerkingsverbanden van Nederlandse bedrijven en instellingen hierdoor de kans krijgen opdrachten te verwerven voor onder meer dijkenbouw, baggerprojecten en waterzuivering. "Maar dan moet er zo snel mogelijk een nieuwe handelsmissie naar China. Want de Chinezen maken doodleuk dezelfde MUO met meerdere landen. Wie te laat reageert, loopt de boot mis", aldus voorzitter Arie Kraaijeveld van het metaalverbond FME-CWM.

Vandaag ook tekent het beursgenoteerde, nog jonge bedrijf Detron (advisering en ondersteuning telecomdiensten) twee contracten. De ene is voor een joint-venture met een 70%-eigendom in Peking en de andere is voor een overname in Hongkong. Verder wordt er een joint-venture bekendgemaakt tussen Campina Melkunie en het agentschap Unisono. Ook opent ABN Amro een kantoor in Peking en later in de week in Shanghai. Morgen tekent Hoogovens een akkoord over een joint-venture met Tianjin Non-Ferrous Metal Group.

Los hiervan was er gisteravond reeds een succesje te melden. Topman Willem de Vlugt van verpakkingsgigant Van Leer, op rondreis in de Oost, liep mompelend door de bar van het hotel. Gevraagd naar de reden hiervan bromde De Vlugt: "Na ruim drie jaar eindelijk een kleine winst voor onze joint-venture in de buurt van Shanghai."

Waarmee hij ondubbelzinnig aantoonde, dat Nederlanders vooral geduld moeten hebben in China.

Minister Jorritsma geniet aan de vooravond van het staatsbezoek aan China van een bezoek aan de Zonnetempel in Peking. Werkgeversvoorzitter Hans Blankert (rechts) praat met een gids.

FOTO: JOHANNES DALHUIJSEN






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.