De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
12 april 1999

 


[ING-Bank]
[KPN Business Center]
[BOL, voor al uw boeken]
[Rabobank]
[V & L informatica]

Basis voor hoge koersen
op Wall Street versmalt

AMSTERDAM, maandag

Tot nu toe is de lente de aandelenmarkt gunstig gezind geweest en wist de Dow Jones Industrial index zich definitief boven de 10.000-grens te nestelen en wel om drie redenen. Vijf eerdere pogingen om de magische grens te doorbreken werden niet gevolgd door verkooptruc, beleggers verwachten goede winstcijfers over het eerste kwartaal met name in de financiële sector en ten slotte de Europese renteverlaging.

Volgens Michael Toorop van Prudential Bache Securities te Amsterdam is evenwel de basis erg smal en lijkt steeds smaller te worden. Terwijl de Dow Jones Index nieuwe records boekte, groeide dagelijks de lijst van aandelen die een nieuw dieptepunt bereikten.

Op het politieke front blijven ook deze week de schijnwerpers gericht staan op de Kosovo-crisis en de groeiende Russische afkeer tegen de NAVO-interventie.

Op het economische front spelen de eerste-kwartaalwinstcijfers een cruciale rol. Deze week komen er onder andere cijfers uit van Apple, Motorola, Intel en General Motors. Vrijdag jl. na het slot maakte Compaq Computers bekend over het eerste kwartaal minder dan de helft te hebben verdiend dan algemeen werd aangenomen. Wanneer 's werelds grootste pc-fabrikant met berichten als deze komt, zal dat zijn uitwerking op de koersen van de technologie-aandelen niet missen.

Na het slot van vrijdag jl. daalden de koersen van Compaq en Dell Computer dan ook in de eerste reactie met 4 dollar per aandeel. De aandelen van Microsoft en Gateway verminderden 2 dollar per aandeel in waarde. Wat zou een week zonder FED-voorzitter Greenspan zijn? Vrijdag spreekt de bankpresident in Dallas over de wereldeconomie.

Er komt de komende dagen ook weer een aantal economische data uit zoals de detailhandelsverkopen (verwachting + 0,9 procent), de consumentenprijsindex (verwachting + 0,3 procent). De capaciteitsbenuttingsgraad komt waarschijnlijk uit op 80,3 procent.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.