De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
12 april 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Primafoon]
[ING bank]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Tegenstander Milosevic vermoord

Van onze correspondent - BOEDAPEST, maandag

De mediaoorlog in Servië heeft zijn eerste slachtoffer geëist. Slavko Curuvija, eigenaar van de krant Dnevni Telegraf, die kritisch staat tegenover het regime, werd gisteren doodgeschoten.

Curuvija werd door diverse kogels in rug en achterhoofd geraakt in de hal van zijn appartement in het centrum van Belgrado.

Ooggetuigen zagen twee in leren jassen gehulde mannen na de actie wegrennen. De vrouw van Curuvija zou door hen onder schot zijn gehouden. Zij belde later de politie die de zaak nog in onderzoek heeft.

Het is mogelijk dat het drama andere oorzaken heeft, maar ingewijden in Belgrado lijkt het onwaarschijnlijk dat de moordpartij niet met de positie van Curuvija te maken heeft.

In de ban
Het slachtoffer was een van de belangrijkste critici van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic. De president heeft alle onafhankelijke media in de ban gedaan.

De Dnevni Telegraf kreeg onder een internationaal bekritiseerde mediawet de ene na de andere boete opgelegd. Er volgde zelfs een verschijningsverbod.

Curuvija probeerde dat te omzeilen door zijn krant in Montenegro te laten drukken. Dit ministaatje vormt weliswaar met Servië de Joegoslavische Federatie maar voert een onafhankelijke koers.

Sinds het NAVO-ultimatum in oktober is de druk op onafhankelijke Servische journalisten enorm toegenomen. De staatsmedia betitelen hen als verraders. Een aantal bekende journalisten is dan ook ondergedoken.

FOTO: AP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.