De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
12 april 1999

 


[Rabobank]
[Compu'Train]
[Netaspect]
[World OnLine]
[BOL, voor al uw boeken]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]

Versterking naar de Balkan

Van onze verslaggevers - DEN HAAG, maandag
FOTO: Jaap Wolterbeek

Nederland stuurt voor het eerst zware gevechtswapens naar de Balkan. Het betreft de zwaarste artillerie-wapens die ons land voorhanden heeft: de gemechaniseerde en gepantserde houwitser-kanonnen met een vuurmond van 155 mm en een bereik van meer dan 30 km.


Vijf gepantserde houwitserkanonnen werden gisteren per schip van Vlissingen naar Griekenland vervoerd. Vnadaar zullen de zware vuurmonden worden overgebracht naar het buurland van Kosovo, Macedonië.

Vijf van de houwitsers zijn gisteren per schip vertrokken vanuit Vlissingen naar Griekenland, vanwaar ze zullen worden overgebracht naar Macedonië.

De houwitsers zijn bestemd voor het peloton van de Gele Rijders uit Arnhem dat, naar Defensie verwacht, op 20 april vanuit Eindhoven naar Macedonië vertrekt. De eenheid van 120 militairen zal daar worden samengevoegd met een Duitse brigade, die zelf niet over deze kanonnen beschikt. Naast de 5 houwitsers werden ook 55 militaire voertuigen verscheept en nog eens zes containers met munitie en andere goederen.

Mariniers
Minister De Grave (Defensie) heeft gisteren aangekondigd de komende dagen een compagnie van 100 mariniers naar Albanië te sturen om de hulpgoederen voor de vluchtelingen uit Kosovo te bewaken.

De mariniers moeten de hulpgoederen in de havens, vliegvelden en opslagplaatsen beschermen tegen mogelijke criminele bendes die het op de goederen hebben voorzien. Ook moeten ze zorgen dat de spullen op de goede plaats komen.

Op dit moment verblijven er in totaal al zo'n 2000 Nederlandse militairen in Macedonië, Bosnië en Albanië. Zij houden zich bezig met onder meer het opzetten van tenten en de distributie van voedsel voor de gevluchte Kosovaren.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verzocht de NAVO om soldaten voor de beveiliging van de hulptroepen en de NAVO wendde zich vervolgens tot Nederland. Er zijn al Italianen en Fransen in Albanië.

VS
Ook de Verenigde Staten en Groot-Brittannië versterken hun strijdmacht in het oorlogsgebied. Washington stuurt 82 extra gevechtsvliegtuigen naar Europa om de NAVO-operatie tegen Joegoslavië kracht bij te zetten. Het gaat onder meer om 24 F-16's met HARM anti-radar raketten, vier A-10 Thunderbolt anti-tankvliegtuigen en zes EA-6B Prowlers.

Londen laat het vliegdekschip Invincible opstomen naar de Adriatische Zee. Daarnaast zullen binnen twintig tot dertig dagen zo'n 4.000 extra Britse militairen vertrekken naar Macedonië.

De Invicible, met aan boord Sea Harrier-gevechtsvliegtuigen en Sea King-helikopters zal waarschijnlijk donderdag in het oorlogsgebied aankomen.

Volgens Pentagon-woordvoerder Ken Bacon zullen ook de andere bondgenoten 'binnen enkele dagen' versterkingen aankondigen. De NAVO-aanvalsmacht bestaat al uit 400 Amerikaanse vliegtuigen; 200 toestellen zijn afkomstig van overige NAVO-landen die aan de operatie deelnemen.

Vorige week dirigeerde Washington het vliegdekschip Theodore Roosevelt naar de Adriatische Zee en werden voorbereidingen getroffen voor het inzetten van 24 anti-tank Apache helikopters, begeleid door een ondersteunende troepenmacht van meer dan 2000 man die in Albanië wordt gestationeerd. Bronnen binnen het Pentagon melden dat binnenkort mogelijk reservisten zullen worden opgeroepen.

Massagraven
De NAVO heeft ondertussen voor het eerst sterke aanwijzingen in handen gekregen dat in Kosovo door Servische troepen massagraven zijn aangelegd. Gisteren werden luchtfoto's vrijgegeven waarop in de plaats Pusto Selo de grond precies zo is omgewoeld als in voorgaande jaren bij massagraven met slachtoffers van etnische zuiveringen in Bosnië gebeurde. De NAVO wil wel eerst volledig uitsluitsel hebben alvorens tot een definitief oordeel te komen.

Uit een enquête is gebleken dat 78 procent van de Nederlanders achter de NAVO-bombardementen in Servië en Kosovo staat. Ook steunt een grote meerderheid (68%) het eventueel sturen van NAVO-grondtroepen naar die regio, volgens dit door het dagblad Trouw gehouden onderzoek.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.