De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
12 april 1999

 


[World OnLine]
[Compu'Train]
[Netaspect]
[BOL, voor al uw boeken]
[FBTO verzekeringen]
[Rabobank]
[CMG]

Brood voor Kosovaren

door Jan-Kees Emmer - TIRANA, maandag
FOTO: Glenn Wassenbergh

De eerste konvooien met Nederlandse hulpgoederen zijn gisteren via het Italiaanse Bari in Albanië gearriveerd en hebben meteen bij een vluchtelingencentrum in Tirana enkele duizenden broden afgeleverd. Het brood kwam als een geschenk uit de hemel omdat er juist gisteravond geen brood genoeg was voor de 3500 opeengepakte Kosovaren in het Sportcentrum van Tirana.


Vrijwilliger Wim Heiwegen deelt brood uit aan de gevluchte Kosovaren in Tirana

De broden zijn betaald door de stichting Hoop voor Albanië, die al jarenlang hulp verleent in dit armste deel van Europa. "Nu Albanië door vluchtelingen is overstroomd, gooien we er een schepje bovenop", zegt Wim Heiwegen van de stichting terwijl hij enthousiast brood staat uit te delen. De stichting heeft ook een complete bakkerij naar Albanië versleept. "Binnen een paar dagen bakken we hier duizend broden per dag. Allemaal bestemd voor vluchtelingen." De trucks van het konvooi van Hoop voor Albanië worden bestuurd door vrijwilligers. Truckers die hun vrije tijd inleveren om vluchtelingen te helpen, maar ook mannen die in het dagelijks leven geen trucker zijn.

Zo iemand is Koos van Esch uit Ridderkerk. In het dagelijks leven handelt hij in schepen, maar sinds ruim een week staat zijn leven in het teken van Albanië. "De avond voor Pasen keek ik naar de beelden van de vluchtelingen uit Kosovo. Opeens had ik het gevoel dat ik iets moest doen", zegt de 44-jarige Van Esch, terwijl hij gistermiddag bij de douane in de Albanese havenstad Durrës stond te wachten. Onverstoorbaar ondergaat hij de chaos waarmee de Albanese bureaucraten het hulpkonvooi dwarszitten.

"Dat hoort er nu eenmaal bij, en je moet niet denken dat er in Nederland geen bureaucratie bestaat. Binnen een avond had ik een truck met oplegger en 1200 broden geregeld. Daarna duurde het nog dagen voordat er een organisatie was die mij een adres kon geven waar ik de broden kon afleveren. Het leek wel of de grote instanties zoals het Rode Kruis helemaal niet blij met me waren."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.