De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
12 april 1999

 


[Compu'Train]
[Rabobank]
[CMG]
[World OnLine]
[BOL, voor al uw boeken]
[FBTO verzekeringen]
[Netaspect]

Limburgse huisarts met
noorderzon vertrokken

door Joan van den Dungen - LOMM, maandag

De inwoners van het Noord-Limburgse dorp Lomm zijn woedend nu hun huisarts Pieter de Jel zijn praktijk van de ene op de andere dag heeft opgedoekt zonder zich om zijn patiënten te bekommeren.

De dorpsdokter blijkt vorige week met de noorderzon vertrokken, zijn duizend patiënten totaal verbouwereerd achterlatend.

De ingesproken tekst op De Jels antwoordapparaat spreekt boekdelen: "Hallo, dit is dokter De Jel. Onze praktijk is vanaf heden dicht. U kunt een nieuwe huisarts zoeken in Arcen of Velden. Ik wens u verder het allerbeste toe."

Niemand van de patiënten blijkt hierover ingelicht. Maar ook de vier huisartsen in Arcen en Velden, waarnaar via de antwoorder wordt verwezen, wisten van niets. Sinds De Jels vertrek staat bij hen de telefoon roodgloeiend.

Stomverbaasd
"De mensen zijn hevig verontrust", verklaarde de Veldense dokter Rob Schonck gisteren. "Ook wij zijn stomverbaasd. We worden hier plotseling mee geconfronteerd. Natuurlijk zullen we er alles aan doen om de mensen te helpen. Ik draai nu weekeindedienst terwijl ik eigenlijk vrij zou zijn."

De Jel nam begin dit jaar de praktijk in Lomm over. Maar hij blijkt zijn overeenkomst met verzekeraar VGZ, waarin een opzegtermijn van zes maanden is opgenomen, volledig aan zijn laars te lappen. De arts zou er plotseling de brui aan hebben gegeven omdat zijn praktijk niet levensvatbaar zou zijn. Ook een sommatie van de Inspecteur van de Gezondheidszorg om donderdag direct weer te beginnen, heeft hij genegeerd. Bij een gepland gesprek met de zorgverzekeraar, de inspectie en een van zijn collega's uit de omgeving afgelopen weekeinde, gaf De Jel ook niet thuis. Zijn woning in Milsbeek heeft hij inmiddels met onbekende bestemming verlaten.

"Wij hebben ook nooit eerder signalen gehad dat hij wilde stoppen", zegt Schonck. "Ook wij zijn zeer boos, maar minstens zo bezorgd. En zeker omdat hij niet meer wil praten. Elke dag komen er ongeruste telefoontjes van zijn patiënten binnen. 'Kan ik mij laten inschrijven? Waar is mijn dossier? Ik heb dringend medicijnen nodig, maar welke'? Nou, wij weten het niet. Het is een enorm probleem. We hopen dat er snel een oplossing komt", aldus Schonck.

Samen met zijn drie collega's R. Vermunt, T. Goddijn en J. Jansma uit Arcen en Velden heeft Schonck een nooddienst ingezet. "Ondanks het feit dat we allemaal een drukke praktijk hebben, zullen we de mensen niet in de kou laten staan."

Dokter De Jel was gisteren onbereikbaar voor commentaar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.