&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[Autosite]
[Primafoon]
[Belastingdienst]
[Beurstip]
[Matchbank]

Dow Jones wint 191 punten

NEW YORK, vrijdag

De aankondiging van de langjarige samenwerking tussen IBM en Dell Computer was gisteren een van de voornaamste redenen voor een opgewekte stemming op Wall Street. Maar ook de financiële waarden en de energiewaarden lagen goed. De obligaties verloren nog een fractie. Uiteindelijk sloot de Dow Jones index op een stand van 9467,40, een winst van 191,52 punten.

Na enkele dagen van kwakkelende koersen zat de stemming er dus weer goed in. Dell en IBM gaan zeven jaar samenwerken en dat levert een toegevoegde waarde van $16 miljard op, menen beide bedrijven. IBM verliest terrein op het gebied van PC's maar gaat goed aan de servicekant, Dell doet het goed met de PC-verkoop. De combinatie is dus op papier ideaal.

De koers van IBM spoot meteen na de aankondiging bijna tien dollar omhoog maar winstnemingen drukten de koers later weer terug naar $170 5/8, wat een winstje van $3 7/8 betekende. Dell trok aanvankelijk ruim drie dollar aan maar verliet de vloer met een winst van een dollar op $81 7/8.

De Dow jones index kwam even op een winst van 204 punten te staan maar kon dat niveau niet handhaven. Tussentijds ging de index nog even terug naar 80 punten winst. Er waren zeer veel automatische koop- en verkoopprogramma's actief, maar de totale omzet was met 775 miljoen stuks niet opvallend groot.

De rente in de Vs is op 5,70% gekomen maar dat lokt nogal wat vraag uit van buitenlandse beleggers. Het lijkt er dus op dat de plotselinge felle stijging van de rente in de VS tot stilstand is gekomen en dat veroorzaakte ook enige enthousiasme bij beleggers over bankaandelen. American Express bijvoorbeeld trok maar liefst $5¼ aan naar $113.

De dollar stijgt en ook de olieprijs loopt langzaam op. Daardoor lagen de oliewaarden vast. Kon. Olie trok $2¼ aan naar $45½ en Exxon werd $2 1/8 duurder op $67¾. Ook van de kant van de warenhuizen en supermarkten kwamen gunstige berichten over de verkopen in februari. Wal Mart werd daarop $2 duurder op $89 3/8.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.