&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[Beurstip]
[Autosite]
[Primafoon]
[Matchbank]
[Belastingdienst]

Duisenberg niet bezorgd
over dalende koers euro

Van onze correspondent - FRANKFURT, vrijdag

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren de rente wederom onveranderd gelaten op 3%. ECB-president Duisenberg toonde zich niet bezorgd over de huidige lage koers van de euro, maar "als het zo doorgaat zou er reden tot zorg kunnen ontstaan." Volgens Duisenberg is er momenteel meer sprake van een sterke dollar dan van een zwakke euro. Geruchten dat de ECB al zou hebben geïntervenieerd verwees hij naar het rijk der fabelen, "dat waren geruchten, geen feiten."

Duisenberg sprak na afloop van de reguliere vergadering van het ECB-bestuur, op een moment dat de euro naar nieuwe dieptepunten ten opzichte van de dollar zakte. Uiteindelijk werd gesloten op $1,0866. "De externe wisselkoers van de euro is een belangrijke factor, maar niet de enige. Als we tot de conclusie zouden komen dat wisselkoersbewegingen niet meer in relatie zijn tot de onderliggende economieën, dan grijpen we in. Meer kan ik daar uiteraard niet over zeggen."

De Amerikaanse economie blijft doorstomen en de Europese motor hapert. Duisenberg zag vooral drie gevaren: de inzakkende groei en het gevaar dat de grote EMU-landen wat losser omgaan met hun begrotingspolitiek in een poging een stimulerend beleid te voeren. Het laatste gevaar schuilt in de hoge loonstijgingen.

Aangezien de laatste maanden de geldhoeveelheid behoorlijk is toegenomen, sloot Duisenberg niet uit dat Europeanen krediet hebben opgenomen om te beleggen in hoger rentende Amerikaanse obligaties. Het grote renteverschil met de VS heeft dan ook mede een rol gespeeld bij de overwegingen van het ECB-bestuur om de rente onveranderd te laten.

Duisenberg zag ondanks de forse loonstijgingen in Duitsland nog geen gevaar voor een oplevende inflatie, terwijl er voor het ECB-bestuur ook geen reden is om aan te nemen dat het deflatiespook op gaat staan.

Volgens de ECB-president is het door de teruggang in Duitsland (een krimp van 0,4% in het vierde kwartaal) moeilijk om een schatting te geven van de groei in de hele eurozone dit jaar, omdat de economieën van de diverse landen uiteen gaan lopen. Duisenberg raadt echter de Duitse regering (Duitsland maakt een kwart van de eurozone uit in economisch gewicht) alles te doen om de groei weer op te pakken. "Monetaire politiek helpt daar niet bij." Hij waarschuwde dat als Duitsland stil valt er een effect kan optreden voor alle buurlanden, inclusief oost-Europa. Volgens Duisenberg moet vooral de werkloosheid aangepakt worden. Hij deed net alsof hij zich niet kon herinneren dat twee weken geleden de Duitse minister van Financiën deel had genomen aan de ECB-vergadering met de vraag of de ECB de rente niet kon verlagen om de economie te stimuleren. "Ik heb hem luider in de media gehoord dan toen aan tafel", aldus Duisenberg.

Tot slot werd bekend dat vergaderingen met de presidenten van centrale banken van niet eurolanden niet meer per kwartaal maar per halfjaar plaatsvinden en dat de ECB iets zal proberen te doen aan de gigantische overinschrijvingen op lening-tenders, waardoor de toewijzingspercentages uiterst gering zijn.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.