&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[Beurstip]
[Matchbank]
[Autosite]
[Belastingdienst]
[Primafoon]

Bundestag keurt
belastingplannen
Schröder goed

Van onze correspondent - FRANKFURT, vrijdag

De regering Schröder heeft gisteren haar hele pakket belastingmaatregelen voor de komende jaren door de Bundestag gesleept, de Duitse Tweede Kamer. In drie stappen gaan de directe belastingen in Duitsland omlaag, totdat in het jaar 2002 een netto-voordeel voor burgers en bedrijven ontstaat van DM20,5 miljard.

Dit jaar wordt de verlaging in evenwicht gehouden door een vermindering van aftrekposten en de energiebelasting op benzine (6 pfennig per liter), olie (4 pfennig) en stroom.

De vennootschapsbelasting voor bedrijven gaat meteen in het lopende jaar al van 45 naar 40%, voor niet uitgekeerde winsten zelfs naar 35%. De inkomstenbelasting wordt in de laagste schijf verlaagd van 23,9 tot 19,9% en het hoogste tarief gaat van 53 naar 48,5%.

Volgens de Duitse minister van Financiën Lafontaine zijn de plannen rechtvaardiger voor werkenden en gezinnen. De Duitse werkgevers zijn minder gelukkig. Zij hikken vooral tegen de lastenverzwaringen op energiegebied aan. Met de opbrengst wil Lafontaine arbeid goedkoper maken door de werkgeversbijdrage aan de AOW te verlagen. Ook voorzien ze een gat van DM20 miljard in de rekensommen van Lafontaine, die inverdieneffecten heeft meegeteld en die rekent op meer groei dan er zal zijn.

Blijkens gisteren gepresenteerde berekeningen van de Bundesbank is de Duitse economie in het vierde kwartaal vorig jaar met 0,4% gekrompen waardoor het twijfelachtig is of dit jaar zelfs een groei van 1,5% gehaald kan worden en de werkloosheid waarschijnlijk niet zal dalen.

De Bundesrat, de Duitse Eerste Kamer, buigt zich op 19 maart over de voorstellen maar ook hier worden geen problemen meer verwacht. Schröder en Lafontaine verkochten gisteren het akkoord in de Bondsdag als het eerste grote succes van de coalitie na tal van aanvaringen met het bedrijfsleven. Maar de metaalwerkgevers in Nedersaksen verklaarden gisteren uit de door Schröder gekoesterde "Bündnis für Arbeit" te stappen uit onvrede over het veel te hoge loonakkoord in de metaal.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.