&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[Belastingdienst]
[Matchbank]
[Beurstip]
[Primafoon]
[Autosite]

Windstille dag op Damrak

AMSTERDAM, vrijdag

Zoals de hele week al het geval was, viel er gisteren opnieuw weinig te beleven op het Damrak. Hoewel een aantal bedrijven hun jaarcijfers bekendmaakte, reageerden de beleggers hier in het algemeen lauw op. Enige uitzonderingen waren Koninklijke Olie en het entertainmentbedrijf Endemol dat een forse programmaopdracht van de Europese Commissie wist binnen te slepen. Voor de rest sloten de meeste fondsen lager dan de dag ervoor. De AEX sloot met een verlies van 3,24 punten op 515,92.

Er waren weinig stimulansen om de AEX-index in de plus te laten eindigen. "Nederland deint mee op de aandelenhandel in Amerika. Iedereen kijkt met een half oog naar de VS, waar vandaag de werkloosheids- en andere arbeidsmarktcijfers worden bekendgemaakt. Verder wacht men angstvallig op een renteverhoging in de VS", aldus een handelaar. Op een renteverlaging in Europa rekent hij al niet meer. "Dat zou de positie van de euro, die sinds de introductie al met 10 procent is gedaald, nog verder verzwakken. Deze situatie kun je echter niet lang volhouden," meende hij.

Gisteren zakte de euro op de Europese valutamarkten verder weg. Aan het eind van de handel in Amsterdam werd 1,0825 dollar genoteerd tegenover een slotkoers van 1,0905 de voorgaande dag.

Koninklijke Olie, dat maandenlang door de lage olieprijzen onder druk heeft gestaan, stond gisteren weer volop in de belangstelling van de beleggers. Bij een omzet van 14,3 miljoen stuks schoot de koers met EUR 2,05 omhoog om op EUR41,35 te eindigen. Als oorzaken zijn de stijgende olieprijzen aan te wijzen plus het feit dat een aantal Amerikaanse analisten de oliefondsen opwaardeerden. "De oliefondsen zijn sinds de desastreuze resultaten van vorig jaar in veel portefeuilles ondervertegenwoordigd", meent een handelaar. "Beleggers die olies uit hun portefeuille hebben gestoten gaan nu weer over tot aankoop. Verder speelt de koers van de dollar de oliefondsen ook in de kaart."

Televisieproducent Endemol wist gisteren een mega-order binnen te halen. Het bedrijf is in opdracht en met steun van de Europese Commissie gestart met de voorbereidingen van een grote Pan-Europese televisieshow over de informatiemaatschappij die in de herfst van 1999 in 22 landen zal worden uitgezonden. Het is de bedoeling dat de meest vooraanstaande Europese bedrijven zullen bijdragen in de vorm van sponsoring. "Heel slim", luidde het commentaar van een handelaar. Direct na het bekend worden van het nieuws, ongeveer een uur voor het slot, begon de koers van Endemol aan een eindspurt om op het hoogste punt te sluiten opEUR31,70, een winst van EUR1,70.

Geruchten over een mogelijke deelneming van ABN Amro in de Italiaanse bank Banca di Roma hadden in Nederland maar weinig effect. Het aandeel ABN Amro veerde slechts licht op met 0,20 tot EUR17,90. De koers van Banca di Roma explodeerde echter op dit nieuws. Reden voor het bestuur van de beurs van Milaan om de handel stil te leggen. Een woordvoerder van ABN Amro wilde niet reageren op de geruchten. Banca di Roma liet echter weten vandaag een persconferentie te zullen beleggen.

Het detailhandelsconcern Macintosh bracht positief nieuws en werd daarvoor beloond. Op de mededeling dat de winst een recordhoogte heeft bereikt van ƒ36,2 miljoen steeg de koers 1,30 tot EUR24,50. "Ze hebben een goed verhaal en de consumentenbestedingen zijn natuurlijk niet slecht in Nederland", aldus een handelaar.

Het automatiseringsbedrijf Ordina trok 0,95 aan op EUR24,95 nadat het bedrijf goede resultaten kon melden. In tegenstelling tot veel andere automatiseerders blijft Ordina onverminderd positief over de toekomst en voorziet voor 1999 wederom een sterke stijging van omzet en winst.

GTI, dat ook positieve cijfers kon melden, zag de koers eindigen op EUR20,30, een winst van EUR1,90. ASM Lithography, door Amerikaanse analisten weer opgewaardeerd, zag dit niet terug in de koers en sloot 0,15 lager op EUR35,90.

Het Zweedse softwarebedrijf Scala en het Barneveldse Baan, beiden actief op dezelfde markt en zwaar in de verliezen, kregen het gisteren wederom zwaar te verduren. Het aandeel Baan kalfde nog eens 60 eurocent af en noteerde aan het slot EUR6,90. Scala moest 0,65 prijsgeven op EUR6,60. Rampspoed was er ook voor Simac, fabrikant van automatiseringstechnieken. Een maand geleden kwam het bedrijf al met een winstwaarschuwing, maar die bleek gisteren bij het bekend maken van de cijfers nog veel te rooskleurig. Binnen een jaar gleed het bedrijf af van ƒ13,2 miljoen winst naar ƒ0,6 miljoen verlies. Simac moest dan ook 0,40 inleveren en kwam op EUR8,90.

Overigens waren de meeste technologiebedrijven in mineur gisteren. Volgens een analist is dit het gevolg van de millenniumproblemen en de twijfel die hierdoor ontstaat over de rest van het jaar bij de meeste it-bedrijven.

Monique Harmsen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.