&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Bosnië-gezant
dreigt president
met ontslag

SARAJEVO, vrijdag

De gezant namens de internationale gemeenschap in Bosnië, Carlos Westendorp, heeft gedreigd de Servische president van Bosnië, Nikola Poplasen, te ontslaan, als deze zich niet houdt aan het Dayton-vredesakkoord.

Directe aanleiding tot het dreigement is de voortdurende weigering van Poplasen de gematigde Servische interim-premier Milorad Dodik voor een tweede termijn te benoemen.

Hoewel in september de nationalistische Poplasen tot president van de Bosnisch-Servische republiek werd gekozen, kregen in het parlement de gematigde Serviërs de meerderheid. Poplasen moet een premier voordragen, maar het parlement moet daaraan zijn goedkeuring hechten.

Vermoed wordt dat Poplasen wil proberen het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Westendorp staat dat niet toe.

"Ik herinner u eraan dat uw ontslag en strafmaatregelen tegen uw partij tot de mogelijke sancties behoren. Gelooft u mij alstublieft als ik zeg dat ik niet zal aarzelen om die sancties toe te passen", aldus een brief van Westendorp aan Poplasen.

Medewerkers van Poplasen ontkennen dat de Bosnisch-Servische president een brief van de gezant heeft ontvangen. (AP/Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.