&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Jeltsin ontslaat
machtige tycoon

Van onze correspondent - MOSKOU, vrijdag

De Russische president Boris Jeltsin heeft gisteravond zijn secretaris van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), Boris Berezovski (foto), de laan uitgestuurd. Waarnemers zien dit als een belangrijke verschuiving van de macht binnen het Kremlin.

Het ontslag komt op een moment dat Jeltsin opnieuw met een maagzweer in het ziekenhuis ligt en premier Jevgeni Primakov vakantie viert aan de Zwarte Zee.

De multimiljardair Berezovski, die belangen heeft in onder andere oliemaatschappijen en de luchtvaartmaatschappij Aeroflot, wordt al jaren beschouwd als de "moderne Raspoetin" van het Kremlin, vanwege zijn vermeende nauwe banden met de familie Jeltsin. Als secretaris van het GOS, een verband waarvan de meeste van de voormalige Sovjet-republieken deel uitmaken, had hij een sleutelrol in de Moskouse politiek.

Het ontslag van Berezovski, die in 1996 Jeltsin nog op de troon hielp, komt na dagen van een keiharde oorlog in de Russische media. Het door Berezovski bestuurde dagblad 'Nezavisimaja Gazeta' beschuldigde de eerste vice-premier Joeri Masljoekov van corruptie en nepotisme. De positie van de communist Masljoekov is cruciaal, omdat hij de steunpilaar is van het door communisten gedomineerde Russische Lagerhuis, de Doema.

De indirecte aanval op de regering Primakov komt enkele weken nadat justitie invallen heeft gedaan bij bedrijven van Berezovski, onder andere op verdenking dat hij de familie Jeltsin heeft afgeluisterd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.