&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
zaterdag
13 februari 1999

Geklep

In een constitutionele monarchie als de onze waar aan de Koningin belangrijkere taken zijn toebedeeld dan het enkel doorknippen van lintjes, is zwijgzaamheid over haar privé-opvattingen van groot belang.

Worden die bekend dan kunnen daarover gemakkelijk maatschappelijke conflicten ontstaan. Die kunnen op hun beurt het bestaansrecht aantasten van de monarchie die met haar erfopvolging door geboorte een vreemd maar daarom niet minder waardevol element in een democratische samenleving is.

Zwijgzaamheid is bovendien vereist omdat anders de ministers, de premier voorop, hun grondwettelijke ministeriële verantwoordelijkheid niet kunnen waarmaken. Ze kunnen moeilijk worden aangesproken op allerlei via derden in de wereld gebrachte opmerkingen van het staatshoofd.

Dat alles maakt het zo begrijpelijk dat het hof, het kabinet en voorlieden in het parlement, in woede zijn uitgebarsten toen bleek dat één of meer Kamerleden geklept hadden uit een besloten gesprek met de Koningin.

Dat soort kleppende Kamerleden die zich na een gesprek met het staatshoofd belangrijk willen voordoen, spelen met vuur. Het ergerlijke is dat ze dat waarschijnlijk niet eens in de gaten hebben.

Het zijn gewoon domme mensen, maar ze vertegenwoordigen het land wel.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Beschadigd

De Amerikaanse Senaat heeft het niet aangedurfd het tegen president Clinton te laten aankomen op afzetting.

Daaraan zal ongetwijfeld debet zijn de grondige afkeer, die de Amerikaan heeft ontwikkeld ten aanzien van de partij-politieke twisten in Washington.

De gewone Amerikaan vindt dat Clinton zijn baan goed heeft uitgeoefend en dat hij mede heeft gezorgd voor een uitbundige groei van de economie in zijn land.

Het overspel van de president, de beschuldiging van meineed en het belemmeren van de rechtsgang, vinden de meeste Amerikanen onvoldoende argument om de goede zaken van het presidentschap te vergeten.

Maar bovenal, zij hebben schoon genoeg van het gekissebis daarover in Washington en zij vinden dat iedereen weer gewoon aan het werk moet.

De senatoren hebben van dat gevoel in de bevolking nota genomen. Een onverwacht groot aantal Republikeinen stemde tegen afzetting.

Ook al is er geen tweederde meerderheid voor afzetting, ook al is er geen meerderheid voor de stelling dat hij meineed heeft gepleegd of de rechtsgang heeft belemmerd, Clinton zal de laatste jaren van zijn presidentschap achtervolgd blijven door wat nu is voorgevallen.

Met andere woorden, de president is beschadigd en de Republikeinen zullen hem daaraan maar al te graag blijven herinneren.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]