&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Autosite]
[Beurstip]
[V & L informatica]

Wall Street onder druk

NEW YORK, zaterdag

Winstnemingen en vrees voor hogere rentestanden deden de belangrijke Dow Jones-index gisteren geen goed. Ook de Nasdaq moest er aan geloven: een dag nadat de grootste absolute stijging aller tijden was genoteerd, ging deze technologie-georiënteerde index fors terug.

De Dow Jones sloot op 9274,89. Dat was 88,57 punten lager dan een dag eerder. De Nasdaq noteerde aan het einde 2321,94, een verlies van 83,61 punten.

Vooral institutionele beleggers waren gisteren aarzelend over de onderliggende waarden van de meeste technologie-stukken. Veel van die grote beleggers maakten haast hun eerdere winst veilig te stellen, temeer omdat maandag de beurzen in Amerika gesloten zijn. Het is dan Presidents Day.

De stemming op de aandelenmarkten werd ook gedrukt door een forse verkoop van obligaties. De maatgevende 30-jarige staatsobligatie daalde ruim een dollar in prijs, waarmee het rendement opliep tot 5,37%. Oplopende rente vergroot de kans op een crisis, aldus een handelaar. Investeerders bleken vooral teleurgesteld door de onverwachte daling van de korte rente in Japan. Bovendien moest de markt $35 miljard aan nieuwe obligaties absorberen, eergisteren op de markt gebracht door het Amerikaanse ministerie van financiën.

In de technologie-sector vielen een aantal rake klappen. Opvallend was de teruggang van beurslieveling Dell Computer. De PC-fabrikant zag zijn koers met 12 dollar teruglopen tot $89 7/8. Dinsdag komt het bedrijf met kwartaalcijfers.

De high-tech aandelen hebben een bewogen week achter de rug. Dinsdag ontstonden grote verliezen, waarna de meeste onveranderd de woensdag door kwamen. Donderdag werd zelfs een recordstijging genoteerd.

De technologie-aandelen in de Dow gaven een gemengd beeld te zien. Computerfabrikant IBM verloor 5½ dollar op $173¼, terwijl branchegenoot Hewlett-Packard $1¼ dollar wist op te klimmen naar $76½. Dat was nadat Soundview Technology de aandelen van HP had opgewaardeerd van 'houden' naar 'kopen' en een doelprijs had aangegeven van $88.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.