&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Autosite]
[Beurstip]
[V & L informatica]

UPC op Damrak

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, zaterdag

Kabelbedrijf UPC (United Pan-Europe Communications) debuteerde gisteren gelijktijdig op de Amerikaanse beeldschermenbeurs Nasdaq en de Amsterdamse effectenbeurs. De dag vertraging die de beursgang had opgelopen werd snel vergeten, nadat het aandeel UPC een vliegende start maakte.

De emissie van nieuwe aandelen UPC betreft de grootste in de geschiedenis van het Damrak. Worden ook herplaatsingen van aandelen meegenomen in de vergelijking, dan komt de kabelaar op de tweede plaats na het voormalige staatsbedrijf KPN Telecom.

De belangstelling voor UPC was groot, gezien het feit dat de plaatsing van 40 miljoen gewone aandelen ruim 20 keer was overtekend. De stukken zijn voor een bedrag van EUR29 geplaatst, waarmee een bedrag van EUR1,16 miljard ofwel ƒ2,56 miljard is opgehaald.

Kort na de introductie (om half een 's middags) kreeg UPC al een spectaculaire eerste notering van EUR40,70. Later zakte het aandeel terug, om te sluiten op EUR36,55.

Met de emissie is ruim 32% van het aandelenkapitaal beursgenoteerd. Ongeveer 62% blijft in handen van UIH, een Amerikaanse aanbieder van video-, spraaktelefonie- en datacommunicatiediensten. Softwaregigant Microsoft is goed voor circa 8% van de aandelen.

Aanvankelijk zou UPC, waarvan het hoofdkantoor in Amsterdam is gevestigd, al donderdag naar de beurs zijn gegaan. Door 'technische problemen' moest dat 24 uur worden uitgesteld. "Het betrof een discussie over details", aldus directielid Anton van Voskuylen.

Vice-bestuursvoorzitter John Riordan roemde Nederland gisteren als "de ideale basis voor expansie". De grootste private kabelmaatschappij van Europa wil met "het huwelijk tussen pc, tv en telefoon" de markt veroveren. Met de dochter Telekabel en het belang in A2000 is UPC in Nederland goed voor 1,3 miljoen kabelaansluitingen. Daarnaast heeft het concern netten in negen andere landen en in Israël.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.