&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Beurstip]
[Autosite]
[V & L informatica]

Toezichthouder Opta
dreigt met dwangsom

Van een onzer redacteuren - DEN HAAG, zaterdag

De toezichthouder voor telecommunicatie in ons land heeft er genoeg van. Zij vindt dat het gedraal rond nummerportabiliteit (het kunnen meenemen van het oude telefoonnummer bij de overstap naar een ander telecombedrijf) lang genoeg heeft geduurd. Per 1 april moeten de telefoonaanbieders nummerportabiliteit aanbieden. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een dwangsom van ƒ10.000 per dag opgelegd, met een maximum van ƒ250.000.

Ook moeten consumenten, die noodgedwongen na 1 januari hun abonnement hebben verlengd omdat nummerportabiliteit nog niet mogelijk is, alsnog de gelegenheid worden gegeven met telefoonnummer en al over te stappen naar een concurrent. Daarmee voldoet de Opta aan de wens van de Consumentenbond. Vooral voor bellers met mobiele telefoon is dat handig, omdat zij anders weer een jaar aan hun oude aanbieder hadden vastgezeten.

Met de komst van een aantal nieuwe aanbieders (Telfort, Dutchtone en Ben) is de concurrentieslag op het gebied van mobiel bellen in volle hevigheid losgebarsten.

Gisteren kondigde Libertel een nieuwe reeks prijsverlagingen aan voor mobiel bellen. In de daluren kan men voortaan voor een kwartje per minuut bellen. Dit als antwoord op de drie nieuwkomers, die weliswaar nog geen landelijke dekking hebben (waarop KPN en Libertel wel kunnen bogen), maar fors onder de prijs van de concurrenten gingen zitten. Begin deze week bleek uit een onderzoek van de Consumentenbond dat men als doorsnee beller met een prepaid-kaart via Libertel Izi standaard het duurst uit was.

Volgens de Telecommunicatiewet had er al op 1 januari nummerportabiliteit moeten zijn. Problemen met een gezamenlijk administratiesysteem en gesteggel over de manier van opzeggen van abonnementen zorgden voor vertraging.

Wie op eigen houtje bij de Opta klaagt over het niet aanbieden van nummerportabiliteit per 1 januari, krijgt gehoor. Een boete van 1.000 gulden straft dan het telecombedrijf. Daarmee is het nog niet uit: als de aanbieders hun klanten niet goed informeren dat zij alsnog kunnen overstappen, riskeren zij een boete van wederom 1.000 gulden per abonnee. De Opta onderzoekt nog of het sortiment van boetes ook geldt voor toestellen met een pre-paidkaart.

Nummerportabiliteit is bedoeld om de concurrentie tussen telecombedrijven aan te wakkeren. Bellers stappen makkelijker over naar een andere aanbieder als het gedoe van een gewijzigd telefoonnummer hen bespaard blijft.

Of zijn dreigement voor het opleggen van dwangsommen ook werkelijk zal uitvoeren is de vraag. KPN en Libertel verzekerden gisteren dat hun abonnees vanaf 1 april bij vertrek hun oude telefoonnummer kunnen meenemen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.