&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Autosite]
[Beurstip]
[V & L informatica]

Winst olieconcerns zwaar onder druk

De winsten van de internationaal opererende olieconcerns staan zwaar onder druk. Een fors gedaalde olieprijs en een sterk afgenomen vraag door de economische crisis in Azië en het zachte winterweer, dwingen de oliemaatschappijen er toe om alle zeilen bij te zetten om uit de verliescijfers te blijven.

Reorganisaties, fusies, het stilleggen van te dure productievelden en drastische kostenbesparingen moeten het antwoord zijn op de snel dalende resultaten. Daarbij gaan duidelijk de kosten voor de baat uit: miljarden dollars worden uitgetrokken om de beoogde doelen zo snel mogelijk te bereiken.

Zo ook bij de Kon./Shell Groep. Deze trof in het vierde kwartaal van afgelopen jaar een voorziening van $4,2 miljard. Dat deed het concern in de laatste drie maanden van '98 in de rode cijfers belanden. Zonder die extra posten was er nog sprake van een bescheiden winst.

Over het gehele jaar boekte de 'Koninklijke' een winst (exclusief buitengewone posten) van ƒ5,15 miljard, dat betekende een daling van 36 procent ten opzichte van '97. Met die daling kwam dit concern er, vergeleken met zijn collega's, nog redelijk van af.

Texaco spande de kroon met een daling van 66,8 procent tot 0,88 miljard dollar, Total deed het daarentegen zeer goed met een daling van 'slechts' 9 procent tot 1,21 miljard dollar. Slechter dan Shell verging het verder nog Chevron (39,3 procent daling tot 1,37 miljard dollar). Beter dan Shell deden het echter nog Exxon (24,7 procent daling tot 6,37 miljard) en Mobil (31 procent afname tot 2,37 miljard).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.