&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[Autosite]
[Beurstip]
[V & L informatica]

Nuon domineert in nieuwe energiereus

ARNHEM, zaterdag - Van een onzer redacteuren

In de energie-gigant die ontstaat na fusie van de vier distributiebedrijven Nuon, Energie Noord West (ENW), EWR en Gamog, krijgt Nuon veruit het grootste pakket aandelen in handen. Deze week tekenden de directies van de vier nutsbedrijven voor gas, water en licht de fusie-overeenkomst.

Daaruit werd bekend hoe de eigendomsverhoudingen van de nieuwe organisatie Nuon ENW worden verdeeld. Nuon krijgt 51% van de aandelen, ENW 29%, Gamog en EWR krijgen ieder 10%. "De ruilverhoudingen zijn vastgesteld aan de hand van de financiële status van de bedrijven", aldus een woordvoerster van Nuon. Zij wil niet spreken van een overname. "Het is niet de bedoeling dat een bedrijf overwicht krijgt, wij willen een goede balans." Wel is bepaald dat Nuon-directeur T. Swelheim de hoogste baas wordt van Nuon ENW. De rest van de raad van bestuur bestaat uit de directeuren van de andere drie partners.

De verhouding zoals nu is vastgesteld, kan nog worden beïnvloed door boekwinsten uit de verkoop van deelnemingen. Dat betekent dat het aandeel van Nuon verder zal toenemen, omdat het bedrijf onlangs Telekabel verkocht voor ƒ550 miljoen. Daarbij zal het Gelderse bedrijf binnen een half jaar het 50-procentsbelang in stroomproducent Epon verkopen. De boekwinst van deze transactie is nog niet bekend, maar het zal naar verwachting miljarden opleveren. "Maar ik schat dat het belang van Nuon uiteindelijk niet boven de 55% uit zal komen", aldus Swelheim.

Voorlopig zullen de huidige eigenaren, provincies en gemeenten, hun bezit nog niet kunnen verzilveren. De wet verbiedt het verkopen van de aandelen tot het jaar 2002. Per 1 april zal de fusie een feit zijn. De nieuwe energiereus heeft dan een omzet van ƒ8 miljard en is daarmee een van de grootste energiebedrijven van ons land.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.