&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


zaterdag
13 februari 1999

 


[V & L informatica]
[Beurstip]
[Autosite]

ING Barings stopt met
handel eigen rekening

Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, zaterdag

ING Barings, het zwaar verliesgevende probleemkind van de ING Groep, neemt afscheid van de wilde jaren. De bank/verzekeraar wil af van de grote risico's die Barings gewend was te nemen en grijpt de zakenbank daartoe steviger onder de arm. De handel voor eigen rekening wordt stopgezet, de werknemers van ING Barings moeten net als 'gewone' bankemployees op de kosten gaan letten en er moet meer worden samengewerkt met andere ING-dochters. Kortom, het is afgelopen met de sterrenstatus van de zakenbankiers.

Dat zijn de hoofdlijnen van de nieuwe strategie voor ING Barings die het moederconcern gisteren bekendmaakte. De herschikking van activiteiten brengt geen nieuwe ontslagronde met zich mee. Vorig jaar vlogen al 1200 van de 9000 medewerkers de baan uit en daar kan het bij blijven.

De maatregelen moeten ertoe leiden dat ING Barings in het jaar 2000 voldoet aan de rendementseis van 12% op het eigen vermogen. Dat lukt dit jaar nog niet maar de ING-dochter zal wel uit de rode cijfers komen, aldus een woordvoerder.

Volgens de zegsman is ING niet bang dat de nieuwe strategie wederom tot een leegloop van gekwalificeerd personeel zal leiden. De wending komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het was al lang bekend dat ING de koers drastisch zou gaan wijzigen dus degenen die zich daar niet in konden vinden, zijn merendeels al vertrokken.

Topman G. van der Lugt stelde eind vorig jaar in deze krant al dat Barings geen Goldman Sachs of Merrill Lynch moet worden. De supergrote klanten en de mega-deals laat Van der Lugt aan zich voorbij gaan. Barings moet zich richten op de laag daar net onder: de grote en middelgrote bedrijven.

De nieuwe koers betekent ook dat de handel in schuldpapier van derde wereld landen, een van de paradepaardjes van de voormalige NMB, wordt stopgezet. "We hebben daar vroeger goed aan verdiend maar de wereld is veranderd. Ons risicoprofiel moet omlaag", aldus de zegsman. "We zijn erg geschrokken van wat er vorig jaar in Rusland is gebeurd."

ING Barings ging vorig jaar zwaar het schip in doordat twee handelaren enorme ongedekte posities hadden opgebouwd in Russische staatsleningen. Toen de Russische overheid vervolgens alle betalingen opschortte, kwamen de posities pas aan het licht. De bewuste handelaren hadden hun limieten overigens niet overschreden. Het risico-beheersingssysteem was eenvoudigweg niet scherp genoeg om dergelijke 'wilde types' in toom te houden.

In de nieuwe situatie worden de activiteiten van ING Barings verdeeld in vier divisies, die worden gegroepeerd rond financiële producten en diensten. Volgens de woordvoerder is dat nodig omdat in het verleden onvoldoende duidelijk was waar de verantwoordelijkheden lagen, hetgeen de kans op zeperds vergrootte. De wensen van de klanten staan voortaan steeds voorop; de zakenbank zal niet meer op eigen houtje opereren.

De nieuwe divisies zijn Corporate and Institutional Finance (CIF), Equity Markets (EM), Financial Markets (FM) en General Banking (GB). CIF richt zich op kredieten aan grote klanten, emissies, begeleiding bij fusies en acquisities en adviezen, EM op de effectenmakelaardij en FM op de valutamarkten en vastrentende waarden. GB doet aan betalingsverkeer en effectenbewaring voor internationale klanten.

Iedere divisie krijgt een eigen topman. Twee ervan, Jacques Kemp en Ted de Vries, zijn afkomstig van ING. Barings-topman David Robins gaat voorlopig de divisie Equity Markets leiden terwijl voor CIF Malcolm le May van UBS is aangetrokken.

In Europa wil ING Barings groeien door samen te werken met ING Bank en de Belgische aanwinst Banque Brussel Lambert (BBL). BBL-topman Michel Tilmant is tevens voorzitter van Barings. Volgens de woordvoerder betekent dit niet dat Barings in Europa onder curatele staat. "Er worden geen afdelingen samengevoegd, het gaat alleen om samenwerking."

Wat betreft de emerging markets wordt de organisatie niet verder afgebouwd. ING wil voor Latijns-Amerika de aandelenresearch in New York juist weer vergroten. In die afdeling werd onder de afgetreden topman A. Mathrani flink het mes gezet, wat een uittocht van analisten, handelaren en klanten tot onbedoeld gevolg had.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.